Ambiciózní klub však dál sleduje rivaly zpovzdálí. Ligu vede Plzeň, druhá příčka patří Slavii. Náskok před třetí Spartou činí pořád deset (respektive devět) bodů. To je dost. Ale jeden rozdíl najdete: zatímco dosud bili na poplach jen na Letné, teď už nervozita panuje i jinde.

Utkání 22. kola první fotbalové ligy Slavia Praha - Sparta Praha 2. dubna v Praze. Zleva Michal Frydrych ze Slavie a Václav Kadlec ze Sparty.
Sparťan Kadlec v derby ukončil střelecký půst: Tři body by byly sladší

O angažmá se Pivarník bát nemusí 

Plzeň ji neskrývá. Obhájce titulu radši vyměnil trenéra. Z prvního místa! „Skřípalo to," podotkl pro Deník někdejší fotbalista a současný televizní expert Luděk Zelenka. Roman Pivarník neměl důvěru. U fanoušků, u hráčů. Nepřesvědčil je pro svou taktiku. „Byla otázka času, kdy ho odvolají," řekl Aleš Škerle, jenž kouče zná z dob společného působení v Olomouci a Bohemians.

Nicméně o angažmá se Pivarník bát nemusí. Český fotbal je specifický, dvanáct výměn za jednu (neskončenou) sezonu mluví za vše. Tvář mistra má najít Pavel Horváth. Čtete správně není to žádný nesmysl, ač byl do role trenéra jmenován Zdeněk Bečka.

V derby seděl mladý kouč jen na tribuně 

Všechno souvisí s řády. Pouze druhý jmenovaný totiž (zatím) vlastní profilicenci. „Je jasné, že si připravují půdu. Horváth dostane velký prostor," tuší Zelenka. Připomíná vám to něco? Západočeský tým vsadil na model, který letos zkoušela praktikovat Sparta s Davidem Holoubkem.

Jenže tenhle experiment je minulostí. V derby seděl mladý kouč jen na tribuně. A zřejmě sám zíral, jak jeho bývalí svěřenci dřou. Slavia byla bezradná. Asi jste si také při sledování jejího výkonu položili otázku: „Takhle se hraje o titul?"

Utkání 21. kolo první fotbalové ligy Slovan Liberec - Slavia Praha.
Slavia jen remizovala a může přijít o první místo

Slavia nehledá střelce 

Odpověď na špatný výkon se hledá těžko (a hledat ji bude i kouč Jaroslav Šilhavý). Zřejmé je, že mužstvo nezvládlo situaci v hlavě. Dostalo strach. „Ukázalo se, že Slavia ještě není dokonalá. Velikost týmu určuje i to, jak dokážete reagovat na vývoj utkání. Je to těžké, ale ne nemožné," poznamenal Zelenka.

Ligu ještě čeká osm kol. I kdyby Sparta pokračovala ve svém vzepětí, taková ztráta se bude dohánět těžko. Plzeň má výhodu: nového kouče. A vede tabulku. Slavia má jiné plus: široký kádr. A nehledá střelce.

Utkání 22. kola první fotbalové ligy SK Slavia Praha - AC Sparta Praha, 2. dubna v Praze. Hráči Sparty se radují z prvního gólu.
Derby (ne)mělo vítěze. Bod brala spíše Slavia

Chyba v derby? Stopka na tři zápasyDerby skončilo oficiálně až včera. Komise rozhodčích totiž uznala, že sudí chyboval, když v závěru nařídil ve prospěch Slavie penaltu. Pavel Franěk od funkcionářů z FAČR dostal stopku na tři zápasy. „Byla to jediná, ovšem bohužel hrubá chyba. Skočil hráči na špek, Mingazov ho oklamal," vysvětlil Petr Mlsna, místopředseda komise.