Jakkoliv může být domácí liga napínavá, evropské poháry jsou něco extra. Sparťané to poznali právě na jaře roku 1992, kdy v nultém ročníku Ligy mistrů málem prošli do finále, a ve čtvrtek 18. února to poznají znovu: jako jediný český tým si zahrají první kolo jarní fáze Evropské ligy proti Krasnodaru (výkop 21.05 hodin, živě ČT sport).

Nedivte se sparťanům, když říkají: „Chceme dojít co nejdál." Takže do finále, které se hraje ve středu 18. května v Basileji? V tuhle chvíli to zní jako čirá utopie, ale za pokus to stojí.

Ligu hrají každý týden, jenže poháry jsou jen pro vyvolené. Postup do jarních bitev je ještě něco navíc, řekněme poháry na druhou. Ve hře je nablýskaná trofej i příjemné bonusy.

Nebude vyprodáno

Už od začátku týdne můžete poznat, že se bude na Letné hrát velký mač. Speciální čtyřčlenný tým UEFA včera dorazil už na „odstrojený" stadion, který se převlékne do speciálního kabátu pro Evropskou ligu loga, reklamy, brána pro vstup hráčů z tunelu na hřiště…

Lístky jsou pořád ještě k mání (ale jen do středy, ve čtvrtek už ne), vyprodáno nejspíš nebude. „Očekáváme návštěvu kolem 15 tisíc lidí," řekl sparťanský mluvčí Ondřej Kasík.

Konkrétně Sparta má na co navazovat a nejde jen o legendární rok 1992. V českém měřítku je unikátní, že třikrát ochutnala jaro v Lize mistrů, což se žádnému jinému tuzemskému klubu nepovedlo. Mimochodem, před 14 lety jí k postupu do čtvrtfinále scházela jediná výhra, pak by se dalo mluvit o senzaci.

Senzací bylo semifinále tehdejšího Poháru UEFA pro Slavii na jaře 1996, kdy zároveň skoro po půl století vyhrála ligu. Na generaci kolem Poborského, Šmicera, Bejbla či Suchopárka, které před 20 lety Evropa teprve poznávala, nejde zapomenout od té doby se český tým v pohárech tak daleko nedostal.

Miliony ve hře

Teď v Edenu na pohárové jaro nikdo nemyslí, po šedivých časech a balancování nad propastí by byl pro Slavii úspěch se do pohárů vůbec vrátit. „Chceme to stihnout už letos," vyhlásil místopředseda slávistické dozorčí rady Jaroslav Tvrdík.

Postup přes první jarní kolo je pro Čechy svátek, ale jsou i výjimky. Fotbalový sever dodnes vzpomíná na spanilou jízdu Liberce Pohárem UEFA na jaře 2002, kdy neznámý tým vyřadil Vigo či Lyon a až ve čtvrtfinále ho zastavil Dortmund. Třikrát za sebou si jarní fázi Evropské ligy zahrála Plzeň, dvakrát z toho bylo osmifinále.

Jak dopadne Sparta? Ve skupině neprohrála a od začátku sezony si v pohárech vydělala 130 milionů korun, teď bude bojovat o dalších 20. Ve hře budou body do národního i svého vlastního koeficientu (a přímý postup do Ligy mistrů pro krále ligy 2017, reálněji spíš 2018), věčná sláva i šance ukázat se a říct si o lepší angažmá už před letním Eurem. 

I tohle nabízí jarní poháry.

Čtěte také: Mareček si dobrými výkony vysloužil ve Spartě novou smlouvu

Martin Mls