Nejočekávanější ligový zápas podzimu bude zlomový. Budou-li se po zápase radovat slávisté, protesty rudého tábora proti italskému kouči ještě zesílí. Avšak zvládne-li Sparta mač proti obhájci titulu, na všechno zlé se zapomene.

Po sedmnácti letech nastoupil Tomáš Rosický v základní sestavě Sparty a po sedmnácti letech vsítil v jejím dresu gól.
Sparta neoslnila. K výhře jí pomohla Rosického branka

Ztráta trpělivosti

„Za tohle všechno může náš katastrofický výkon v Brně,“ připomněl Stramaccioni v neděli hlavní důvod nespokojenosti fanoušků. Prohra na hřišti posledního Brna spustila skoro nevídanou vlnu nevole. Asi takovou, jaká tu panovala za Jaroslava Hřebíka (v roce 2005).

„Mrzí mě to, ale chápu, že jsou lidé zklamaní. I já jsem čekal, že naše výkony budou lepší. Musíme se semknout a táhnout za jeden provaz, nic jiného nám nepomůže,“ řekl Tomáš Rosický.

Erich Brabec.
Erich Brabec: Odchod za Slavie byl moc těžký, už jsem ale sparťan

Skupinka fanoušků ztratila trpělivost

Pokud jste to nezaznamenali: idol tribun vstřelil v neděli gól, v rudém dresu se trefil poprvé od podzimu roku 2000, ale „kotelníci“, kteří přišli na zápas symbolicky v černém, jeho zásah neslavili.

Zřejmě by nejásali, ani kdyby dal deset gólů. Tahle skupina fanoušků totiž ztratila trpělivost. Vzpomeňte si na srpen: několik z nich se během dne dostalo na letenský stadion. Přinesli rakev se vzkazem, že je pro členy vedení klubu.

Hráči Sparty.
Sparta nezvládla přesilovku

Trenér a vedení klubu jako úhlavní nepřítel

Přestřelili: odsoudila je nejen široká veřejnost, ale i většina sparťanských fanoušků. I proto, že v těch dnech měl pohřeb bývalý funkcionář Rudolf Baťa… Symbol všeho dobrého. Zpět k týmu. Sami hráči přiznávají, že změn bylo až moc, času na pořádné sehrání málo a nezlepší-li se situace, bude dusno všude.

Proč? Protože ta ostřejší část publika bere vedení klubu s novým trenérem Stramaccionim v čele jako úhlavního nepřítele a zbytek hlediště na jejich hanlivé skandování vůči zmiňovaným osobám bučí a pokřikuje „Kotel ven“, jak se to stalo v neděli proti Karviné.

Brankář Sparty Praha Tomáš Koubek
Ve stopách Petra Čecha? Koubek odešel ze Sparty do Rennes

„Minulý týden jsem se sešel se zástupci kotle a několik věcí jsme si vyříkali. Nechci rozebírat co, chci se plně soustředit na svou práci a na tým,“ říká trenér. I tak ale kotel zaplnily nenávistné transparenty s přeškrtnutou podobiznou generálního ředitele Adama Kotalíka.

Hráči Sparty. Ilustrační foto.
Sparta sází na nesprávné lidi. Křetínský se nechal oblbnout

Těžcí soupeři

„Ještě jsem neviděl, aby byli naši fanoušci takto nejednotní. Pochopil bych, kdyby nespokojenost vyjádřili na začátku, ale pak nás podporovali,“ dodal Rosický. Další názor? „Kdyby Sparta vyhrála derby, tak se to nevyřeší, ale může se to trochu uklidnit. A všichni budou mít klid do další práce,“ tvrdí bývalý špílmachr Martin Frýdek, který má v kádru dva syny.

Ano. Spartu teď nemůže těšit ani nabitý program. Po střetnutí v Edenu na Spartu přijedou Teplice, poté musí Letenští na hřiště nevyzpytatelné Dukly, pak je doma čeká šlágr s Plzní a následně výlet do Jablonce.Tahle série ukáže. Pokud Stramaccioniho a spol. polije živá voda, veřejnost zatleská. V opačném případě čeká Spartu opravdu horký podzim. Se stejným koučem?

Hráči Sparty.
Petr Zahradník: Sparta není byznys, ale Křetínského hračka