Mazuch má za sebou roční pauzu, v březnu se podrobil operaci. Se Spartou od léta trénoval a pomalu se zapojuje do tréninku s týmem. „Od léta, kdy mi skončila smlouva v Dněpru, mi volalo hodně agentů, každý den někdo jiný a zjišťovali, jak na tom jsem," řekl Mazuch na tiskové konferenci.

„Moje zdravotní situace ale nebyla ideální a díky Spartě jsem se mohl dát do kupy. Bez smlouvy mě nechali tady trénovat a starali se o mě, jako kdybych byl jejich hráč," vysvětlil Mazuch, proč dal letenskému celku přednost před Bruggami, Dynamem Moskva nebo překvapivým lídrem anglické ligy Leicesterem.

Na Letné Mazuch dostane číslo dva, které nosil jeho vzor a bývalý reprezentant Řepka. „Odmalička byl můj vzor a jsem rád, když mě někdo k němu přirovná. Chtěl bych tady navázat na výkony, které tady Tomáš předváděl," přidal bývalý hráč Brna, Anderlechtu nebo Fiorentiny, kde shodou okolností Řepka také působil.

Čas dostat se do formy

Návratu po roční pauze se Mazuch nebojí, protože něco podobného už v minulosti zažil. „Když jsem přestupoval do Dněpru, tak jsem půl roku marodil s třísly. Navíc stejně jako tehdy se vracím před přípravným obdobím, takže mám další čas navíc se dostat do formy," uvedl.

Ve Spartě ho čeká na jaře play off Evropské ligy a boj o titul v české nejvyšší soutěži, v níž Letenští po podzimu ztrácejí tři body na obhájce prvenství z Plzně. „Je to hrozně málo, navíc Sparta všechny důležité zápasy bude hrát na jaře doma," řekl Mazuch.

„Je jasné, že když Sparta na podzim odehraje třicet zápasů, tak nebudou všechny stoprocentní, protože tam bude únava a nějaká zranění," přidal. „Máme to ve vlastních rukách a myslím, že to jde nejen dohnat, ale i předehnat. Jaro bude nicméně velmi těžké," prohlásil.

Vydrží koleno při zátěži?

Zdravotnímu riziku, které návrat po operaci kolena představuje, je přizpůsobená i smlouva. „Ondrův stav sice známe detailně, ale druhá věc je, jak bude koleno reagovat v zátěži. Proto je to reflektované i ve smlouvě, která je odstupňovaná podle počtu odehraných zápasů," uvedl člen představenstva Jakub Otava.

Mazuch byl pro Spartu první posilou, na dalších klub pracuje. Ke konkrétním jménům se však nechtěli zástupci sparťanského vedení vyjadřovat. V poslední době se spekulovalo například o Michalu Kadlecovi z Fenerbahce. „Michal Kadlec má v Turecku smlouvu do konce sezony a tím je to dané," uvedl generální ředitel klubu Adam Kotalík.