„Pokud je možné vykonávat samostatnou činnost profesionálního sportovce dle zákona o daních z příjmů buďto jako živnost, nebo jako nezávislé povolání, nelze za daného právního stavu daňový subjekt nutit, aby zvolil ten způsob, který je vhodnější pro stát,“ vzkázala předsedkyně senátu Jana Brothánková.

David Lafata.
Konec ve Spartě? Lafata s další smlouvou nepočítal: Těší mě, že zůstávám

Kauza začala daňovým přiznáním: Lafata si z daní v období 2011 až 2013, kdy působil v Jablonci a ve Spartě, odepsal šedesátiprocentní paušál.

Jenže finanční úřad nesouhlasil (s výkladem, že profesionální sportovec není typický živnostník a smí si odečíst pouze čtyřicet procent). Úředníci jej proto pokutovali. Rodák z Českých Budějovic pak neuspěl s odvoláním u finančního ředitelství a s jeho výkladem loni nesouhlasil ani soud nižší instance.

Derby Slavia - Sparta
Jako utržení ze řetězu. Slavia a Sparta byly na lovu v cizině

Lafata se na doporučení právníků obrátil k nejvyššímu soudu. A uspěl. Mimochodem, verdikt je důležitý také pro další sportovce, kteří nemají typický zaměstnanecký poměr. Řada z nich totiž vzhledem k absenci (stále jen slibovaného) zákona o sportu nevěděla, jak postupovat.