Úvodních patnáct minut pražské derby prakticky rozhodlo. Kromě Šurala se ukázal také Srdjan Plavšič. Srb nejprve připravil gól svému kolegovi a poté sám přesně zakončil. První trefu v rudém dresu doplnil efektním saltem. „Byl to můj nejlepší zápas ve Spartě. Když jsem začínal s fotbalem, vždy jsem takto slavil,“ vyprávěl jeden z hrdinů střetnutí.

Fotbal Karviná - Sparta PrahaFoto: Aleš KreclPavel Hapal trenér Sparty
Jen poločas je málo. Sparta pořád klopýtá

Zasloužené vítězství 

Hlavní pozornost však byla upřena na Šurala, který si rovnou navlékl kapitánskou pásku. „Pepa je přirozený lídr a je to vidět i v kabině,“ pochválil svého svěřence kouč Pavel Hapal. Jako vůdce se pak ukázal také na hřišti, i když své trefy skromně zařadil do kategorie jednodušších. „Při první jsem dostal krásný balón od Srdjana. Čekal jsem, že to takhle udělá, protože tohle umí perfektně, a já pak skóroval v podstatě do prázdné branky. Stejně tomu bylo i u druhého gólu,“ popisoval Šural.

Jako správný kapitán pochválil po výhře i své kolegy. Po sérii remíz zřejmě nepanovala na Letné poraženecká nálada. „Všichni jsme se nachystali na sto procent a udělali jsme maximum pro výhru,“ pochvaloval si útočník.

Fotbalové utkání HET ligy mezi celky AC Sparta Praha a SK Slavia Praha 17. března v Praze. Pavel Královec si bere na pomoc video k penaltě pro Slavii.
Derby Sparta - Slavia: V hlavní roli bylo video

Pomohla i rozcvička 

Sparta se na jaře často potýkala se slabšími druhými poločasy. Možná i kvůli tomuto neduhu se trenéři rozhodli zařadit rychlé cvičení před nástupem na hřiště po poločasové přestávce. „Chtěli jsme něco změnit. Šlo o krok, jak nabudit mužstvo,“ vysvětlil trenér Hapal.

Lodivod letenského celku byl logicky spokojený s výkony již zmiňovaných borců, byť našel i nedostatky. Další nejisté představení má za sebou Tal Ben Chaim, který přišel po první půli jako náhrada za lehce indisponovaného Václava Kadlece.

Fotbal Karviná - Sparta PrahaFoto: Aleš Krecl
Sparta ztratila i s Hapalem, Slavia uhájila druhé místo

Nedíváme se nahoru 

„Ben Chaim nehrál optimálně, musí přidat směrem dozadu, ale u něj je to hlavně o správném řešení celé situace. Musí se do toho dostat a zlepšit se,“ uvedl kouč. Tentokrát však jeho výkon nemusel Spartu tolik mrzet. Po pěti remízách konečně slavila tři body a stále se drží na dostřel pohárovým příčkám.

„Nedíváme se nahoru. Musíme zvládat hlavně naše zápasy, jinak nemá cenu sledovat ostatní týmy,“ řekl Hapal, který se dočkal premiérové výhry na lavičce pražského klubu „Ani v předchozích zápasech jsme nebyli daleko od vítězství, ale nevyšlo nám to. Snad se nyní nastartujeme k úspěšné šňůře,“ dodal trenér.

Karvinští fotbalisté (v bílém) uhráli se Spartou remízu 1:1.
Další ztráta. Sparta při premiéře pod Hapalem remizovala s Karvinou