Mimochodem, český fotbal má zástupce v nejlepší osmičce evropského poháru po 14 letech: v roce 2002 Liberec prošel do čtvrtfinále tehdejšího Poháru UEFA. Na co ještě bitva láká?

Neporažená Sparta. Sedm výher, pět remíz. Sparťanská pouť Evropskou ligou fascinuje: na startu jara smetla Krasnodar a pak senzačně v osmifinále Lazio. Pohádka! „Kluci jedou nad plán, teď už mohou jen překvapit," říká bývalý sparťanský útočník Michal Pospíšil.

Reparát za Slovácko? Osm zápasů během jednoho měsíce. Jak se Sparta s brutální porcí vyrovná? O víkendu nečekaně prohrála v lize na Slovácku a vedoucí Plzeň jí pláchla na devět bodů. „Sparta zažívá bláznivé jaro, zápasy jdou rychle po sobě. Hráči jsou mladí, s fyzičkou by neměli mít problém. Nejdůležitější je, jak zareaguje jejich hlava," tvrdí Pospíšil. Sparťany kosí zranění: mimo jsou Zahustel, Vácha, Jiráček, Mazuch, problémy měli i Bičík a Holek.

Villarreal je doma famózní

Žlutá ponorka. Provinční Villarreal je ve španělské lize čtvrtý, hned za svatou trojicí Barcelona, Atlético, Real. S Barcelonou má druhou nejlepší obranu v lize. Klubu se podle barvy dresů přezdívá Žlutá ponorka, ale Plzeň ji na podzim nepotopila (venku 0:1, doma 3:3). Pozor, Villarreal vyhrál zatím všechny domácí zápasy v Evropské lize a nedostal ani gól. „Tenhle tým nemá slabinu," varuje sparťanský trenér Zdeněk Ščasný.

Nejdřív venku, pak doma. Tenhle sled zápasů si Sparta zkusí na jaře poprvé. S Krasnodarem i Laziem doma neprohrála a pak vyhrála venku 3:0. Začínat v pohárech na hřišti soupeře se obecně bere jako výhoda, což by podepsal záložník Bořek Dočkal: „Pocitově je to tak lepší."

Další prémie? Čtyřicet milionů korun. O tolik hraje Sparta, jež od léta v pohárech vydělala už skoro 180 milionů. A ještě jedno lákadlo: sparťané mohou vylepšit národní koeficient. Česko nemá daleko k tomu, aby za dva roky poslalo šampiona do hlavní fáze Ligy mistrů.

Pozvánka k úvodnímu čtvrtfinálovému utkání Evropské ligy mezi fotbalisty španělského Villarrealu a pražské Sparty.

Kliknutím na obrázek ho zvětšíte.

Čtěte také: Zaskočí oslabená Sparta i Villarreal? Ščasný varuje: Nemá slabiny

Martin Mls