„Určitě není prohra v boji o titul příjemná, je to komplikace. Tohoto zápasu jsem se kvůli pauze, kterou jsme měli, obával. Silný tým se musí vrátit tam, kde jsme byli před přestávkou. Nemá cenu brečet, soupeř dal dva góly, my je nedali," řekl kouč Sparty Zdeněk Ščasný, který postrádal pět hráčů základní sestavy Bičíka, Zahustela, Holka, Váchu a Frýdka.

V brance se objevil Miller, jenž si připsal ligový start po téměř dvou a půl letech. „Nepociťoval jsem tak dlouhou přestávku, ve středu jsem se už rozchytal v pohárovém utkání s Libercem. Pocitově jsem odehrál normální utkání, bohužel výsledek tomu neodpovídá," poznamenal Miller. V sestavě Slovácka se místo kanonýra Doška objevil na hrotu útoku Koné.

Slovácko vsadilo na dokonalou defenzivu, kterou prokládalo pouze ojedinělými bleskovými protiútoky. Sparta sice měla vytrvalou územní převahu, proti přehuštěné obraně se však nedokázala prosadit a jediné dvě slibnější šance si Pražané vypracovali ve 13. minutě.

Nejdříve se po průniku Konatého po pravé straně dostal k míči Lafata, který překonal i brankáře Heču, ale v poslední chvíli vykopl míč z brankové čáry Rada. Vzápětí se po přímém kopu ocitl u levé tyče volný Costa, jenže s jeho pokusem si Heča poradil.

Mazuch vzal chybu ba sebe

Slovácko udeřilo o dvě minuty později. Po rychlém protiútoku robustní útočník Koné vyhrál souboj s obráncem Mazuchem, brankář Miller špatně vyběhl a útočník Slovácka z úhlu poslal míč do sítě.

„Očekával jsem, že míč vyskočí. Jenže se o suchou trávu zastavil. Špatně jsme se s brankářem Millerem domluvili. Nebyla to ale jeho chyba, gól beru na sebe," sebekriticky přiznal Mazuch.

„Zvolili jsme správnou taktiku, soupeře jsme chtěli v první čtvrthodině zatlačit. O tom, že se nám to podařilo, nejsem tolik přesvědčen, ale dali jsme z brejku první gól. Po něm jsme mohli hrát z obranného bloku. Sparta kombinovala pomaleji než obvykle, nebyl to dnes z její strany uragán," dodal kouč Slovácka Svatopluk Habanec.

Sparta pozměnila taktiku

Po poločasové přestávce kouč Ščasný posílil ofenzivu zařazením Juliše místo nevýrazného Matějovského. Sparta pozměnila taktiku, místo postupných útoků a zdlouhavé kombinace zkoušela nakopávat míče před branku protivníka. Ani tento způsob na obranu Slovácka neplatil. Naopak v 59. minutě vybojoval Civič na vlastní polovině hřiště míč a dlouhé sólo po levé straně zakončil druhým gólem.

Na nepříznivý stav odpověděla Sparta zvýšeným tlakem, kterému ale Slovácko s vypětím sil odolalo a nepustilo soupeře do vážnější šance. Zásluhou bojovnosti si připsalo před vyprodaným hledištěm tři body a Spartu zdolalo po předcházejících šestnácti prohrách ve vzájemných duelech.

„Dnes nám utkání sedlo se vším všudy. Trenér vymyslel zajímavou taktiku. Ještě nikdy jsem nehrál s pěti obránci vzadu. Povedlo se nám to a ještě jsme měli nějaké šance další brejkové šance," řekl obránce Slovácka Rada.

1. FC Slovácko - Sparta Praha 2:0

Branky: 15. Koné, 59. Civič. Rozhodčí: Nenadál - Wilczek, Pelikán. ŽK: Šimko, Daníček, Kerbr, Došek - Konaté, Brabec. Diváci: 7765 (vyprodáno). Poločas: 1:0.

Slovácko: Heča - Reinberk, Rada, Hofmann, Šimko (77. Kerbr) - Šumulikoski - Biolek (73. Diviš), Daníček, Havlík, Civič - Koné (83. Došek). Trenér: Habanec.

Sparta: Miller - Mareček, Brabec, Mazuch (77. Jiráček), Costa - Dočkal, Matějovský (46. Juliš) - Konaté, Šural, Krejčí - Lafata. Trenér: Ščasný.

Sobotní výsledky 23. kola první fotbalové ligy

Bohemians Praha 1905 - Liberec 0:1 (0:1), Jablonec - Zlín 3:1 (1:1), Příbram - Mladá Boleslav 2:3 (1:0), Slovácko - Sparta 2:0 (1:0), Teplice - Brno 0:1 (0:0), Plzeň - Jihlava 2:0 (1:0).

Čtěte také: Los poháru: Sparta dostala Jablonec, Plzeň může potkat až ve finále