Českým patriotům se to neposlouchá lehce, ale fakt je, že na západ od tuzemských hranic nepanuje takový zájem o zdejší dění, jak si našinci rádi namlouvají. Týká se to i fotbalu: zatímco v Česku jsou Sparta se Slavií nepřehlédnutelnými giganty, jinde jsou pražská „S“ řazena do nepříliš lichotivého šuplíčku s nálepkou „ty divné kluby z východu“.

Urážlivé? Možná ano, to ovšem nic nemění na tom, že Spartu a Slavii si v západní Evropě poměrně často pletou.

Naposledy udělal (pro českého fanouška vysloveně kacířské) faux pas zpravodajský web věhlasné televize BBC. V článku před losem EL správě napsal, že Sparta loni dvakrát porazila Celtic Glasgow, chybně ale dodal, že v kvalifikaci Ligy mistrů vypadla s Ferencvárosem a (loni, v tomhle ohledu měl web BBC rovněž chybu) s Midtjyllandem. Přisoudil Letenským nezdary Slavie.

BBC si popletla Spartu se Slavií.BBC si popletla Spartu se Slavií.Zdroj: Deník

Jistě, jde o drobnost, která je pod rozlišovací schopnost drtivě většiny britských fotbalových fanoušků. V nedávné minulosti se vyskytly i výraznější trapasy. Třeba před dvěma lety, když se Chelsea měla utkat se Slavií ve čtvrtfinále EL, uvedl londýnský velkoklub na svém oficiálním webu, že bude hrát se Spartou.

Letenští neváhali a hned toho využili k drobnému pošťouchnutí do konkurence z Edenu. Do Chelsea vzkázali: „Naprosto chápeme, že jste se spletli, protože to my jsme nejslavnější a nejúspěšnější pražský klub. Ale tentokrát bohužel hrajete se Slavií…“

Pověst českých klubů trpí kvůli rasismu

Smutné je, že drtivé většině západních klubů (zdvořilé řečičky na tiskových konferencích teď nechme stranou) je více méně jedno, hrají-li se Slavií či se Spartou. Jejich fanouškům jde pro změnu hlavně o to, že pojedou do Prahy, kde je levné pivo.

Platí to i o Glasgow Rangers. Skotský deník Daily Record považoval po losu za nutné čtenářům zdůraznit, že kvůli covidu si zřejmě výlet do Prahy příliš neužijí, byť pivo je zde mnohem levnější než v Kodani, kde hraje další člen skupiny A Brøndby (půllitr za 6 liber, jako starostlivě připomněli šetrní Skotové).

Ondřej Kúdela.
Arbitráž v kauze Kúdela jede dál. Pořád cítím hlavně pachuť, říká právník hráče

Navíc skandály jako ten okolo údajného rasismu ze strany Ondřeje Kúdely nebo nejnověji bučení sparťanských diváků na hráče Monaka jen přispívají ke stereotypnímu vnímání českých klubů jako zaměnitelných celků z rasistické a xenofobní východní Evropy. A pražská „S“ v tom bohužel nejsou úplně nevinně…