Ano, Sparta schytala ze všech tří českých zástupců v soutěži nejatraktivnější skupinu. Kromě italského giganta se Letenští utkají se Celticem Glasgow a jedním z nejlepších celků francouzské ligy Lille. Skupina smrti? Postup do další fáze by se rovnal menší senzaci, ale fanoušci si v každém případě přijdou na své.

Los Evropské fotbalové ligy
Los Evropské ligy: Slavia narazí na Schickův Leverkusen i přemožitele Plzně

Ostatně borci v rudém rovněž. „Považuji za velmi důležité, aby se hráči utkali s evropskou špičkou a jasně viděli rozdíl ve způsobu hry špičkových mužstev a našeho týmu,“ říká Kotal. „Pro hráče to je nejlepší škola, viděli jsme to loni u Slavie. Jen když budeme hrát proti těm nejlepším, budeme se zlepšovat,“ dodal kouč a naznačuje tak, že prvotním cílem Sparty není ani tak postup, ale návrat klubu na evropskou mapu.

Sen o postupu

V jiné situaci je Slavia, která dost surovým způsobem přišla o šanci podruhé v řadě startovat v Lize mistrů. Teď jsou sešívaní jak pod tlakem fanoušků, dosud vzpomínajících na loňské bitvy s Barcelonou či s Interem, tak pod tlakem finančním (stovky milionů z LM jsou fuč).

„Pevně věřím, že zabereme a vydáme se v Evropské lize k postupu,“ řekl brankář Ondřej Kolář po včerejším losu, který Slavii poslal do cesty Nice, Beer Ševu a především bundesligový Leverkusen. Namlsané červenobílé publikum už počítá s postupem, ale mužstvo trenéra Jindřicha Trpišovského příliš nepřipomíná nezastavitelný válec z loňského podzimu.

InfografikaZdroj: Deník

„Myslím, že jsme dostali poměrně těžké soupeře,“ hodnotil Kolář s tím, že nejvíc se těší na protivníka z Francie. „Nice hraje podobně jako my, jsou jako naše zrcadlo, takže se na zápas moc těším. Věřím, že postoupíme,“ hlásí gólman.

Když to shrneme: Sparta měla štěstí (nebo smůlu, jak se to vezme) na giganty. Ideální příležitost nabrat pohárové zkušenosti a oprášit poněkud zašlou mezinárodní reputaci. Slavia má o fous přijatelnější los, ale na rozdíl od konkurence z Letné je pod značným tlakem. Musí uspět, musí vydělávat.

Boj o body

A co třetí český tým do party? Liberec si postup vykopal přes tři předkola, což si zaslouží velkou pochvalu. Výkony Severočechů sice nebyly pokaždé zcela ideální, ale počítají se výsledky. Teď tak na statečný Slovan čeká odměna v podobě Gentu, Crvené zvezdy Bělehrad a Hoffenheimu.

Fotbalové utkání Evropské ligy mezi celky SK Slavia Praha a FC Girondins Bordeaux  20. září v Praze. Traoré.
Slavii se za vyřazení z Ligy mistrů dostalo omluvy. Přišla ale z vlastních řad

Trenér Pavel Hoftych se na los díval se suchým humorem. „Hoffenheim teď dal Bayernu čtyřku, je to ten stejný mančaft, ne?“ ptal se liberecký kouč. Hlavní motivací je prý podpořit vratké postavení české klubové kopané. „Budeme se rvát o body do koeficientu,“ řekl Hoftych.

Ruku na srdce: bude to potřeba… Třeba už 22. října, kdy je na programu 1. kolo.