Na hrot sparťanského útoku se totiž postaví dvojice David Lafata Jan Koller, hru bude tvořit současný kapitán a stále nenahraditelná opora ligové Boleslavi Marek Matějovský a vzadu to bude jistit stoper Jablonce Tomáš Hübschman. I když má slávistická sestava také zvučná jména, konkurovat tomuto bude velmi těžké.

Zápas fotbalové Evropské ligy  SK Slavia Praha - Sevilla FC v Edenu.
Památné fotbalové zápasy roku 2019. Připomeňte si jízdu Slavie i reprezentace

„Chceme opět vyhrát,“ hlásí rekordman v počtu ligových titulů Jiří Novotný, jenž tým skládá dohromady. „Honza Koller nám určitě pomůže a také přiláká ještě více diváků,“ míní čtrnáctinásobný mistr ligy se Spartou.

Vyhrát chce přece každý

Každý si na hřišti užívá Silvestrovské derby v přátelské atmosféře. Tu občas pokazí nevhodnými pokřiky nebo pyrotechnikou fanoušci, ale na trávníku se spolu utkají dvě party kamarádů. I tak to dokáže někdy zajiskřit, vyhrát chce přece každý.

Zesnulý fotbalista Josef Šural.
Odešli do fotbalového nebe. Kdo svět předčasně opustil v roce 2019?

„Sportovci to takhle v hlavě prostě mají, i když si jdou zahrát jen tak na plácek. Když se ale hrála derby o body, tak byla samozřejmě o hodně vyhecovanější,“ říká slávista Luboš Kozel, který už nastupuje za starší kategorii a v minulém roce se na remíze 5:5 podílel hned čtyřmi góly.

Kdo se bude radovat dnes?

„Silvestrovské derby je takové správné uzavření sportovního roku a ideální příležitost vidět se s lidmi, se kterými se během roku příliš nepotkáte,“ přiznává Kozel. „Navíc v těch silvestrovských se mi daří o hodně lépe než v těch mistrovských, která jsem hrál,“ dodává s úsměvem.

Štěpán Zahálka.
Zahálkovi to střílelo. Teď chce vyhrát sázku s trenérem

Derby si vždy užívá i bývalá opora i trenér party Michal Horňák. „Výsledek hraje tu nejmenší roli, vždy se rádi sejdeme, zahrajeme a popřejeme štěstí a zdraví do nového roku,“ přiznává.

Kdo se bude radovat dnes? Uspěje Sparta potřetí, nebo se Slavia vzepře prognózám?

Sestavy
Derby internacionálů
Slavia: Václav Winter Jiří Bílek, Lukáš Došek, Tomáš Hrdlička, Tomáš Hunal, Martin Hyský, David Kalivoda, Mario Lička, Martin Müller, Tomáš Pešír, Rudolf Skácel, Ivo Ulich.
Sparta: David Bičík Tomáš Čížek, Tomáš Hübschman, Tomáš Jun, Jan Koller, Václav Koloušek, Štěpán Kučera, David Lafata, Marek Matějovský, Jiří Novotný, Luděk Stracený, Radek Šírl, Vlastimil Vidlička.

Tomáš Satoranský
Sportovní rok 2019: to byly rekordy, skandály i kuriozity. Co přinese ten nový?

Derby v číslech
Zápasy internacionálů
Slavia Sparta
33 - 21 - 4 - 8 - 185:136
Nejlepší střelci
Slavia: Petr Herda (21 gólů) Sparta: Jiří Jeslínek (22)
Derby veteránů
Slavia Sparta
13 - 6 - 8 - 2 - 78:67
Nejlepší střelci
Slavia: Miroslav Příložný (13 gólů) Sparta: Miloslav Denk (12)