Sparta už pět zápasů v řadě nevyhrála venku a opět po přestávce ztratila poločasové vedení. Na výkon svých svěřenců ale tentokrát může být trenér Pavel Hapal pyšný. „Je vidět, že se mužstvo zvedá a s předvedenou hrou musím být spokojený,“ komentoval.

Josef Šural a Srdjan Plavšič.
Duel kulhajících velikánů. Jsme ve větší pohodě, říkají sparťané

Chtěli jsme vyhrát 

Když to bylo ve dvanácté minutě díky Václavu Kadlecovi se Srdjanem Plavšičem už 2:0 pro Pražany, vypadalo to, že Sparta má nakročeno k velkému vítězství, ale do konce chybělo ještě hodně minut. Plzeňští ještě do přestávky srovnali díky Radimu Řezníkovi a krátce po změně stran srovnal Tomáš Hořava. Oba góly domácích padly po rohu.

„Po takovém začátku musíme bod brát. Samozřejmě jsme chtěli vyhrát, ale to i Sparta. Dvacet minut byla lepší, pak jsme se zvedli my a mohli srovnat už v první půli,“ poznamenal kouč Plzně Pavel Vrba. Po změně stran sahaly po vítězství oba celky.

Trénink Sparty. Ilustrační foto.
Sparta vyzve Plzeň. Pomůže rivalovi ze Slavie?

Zajímavý závěr sezony 

„Stupňovali jsme tlak a mohli rozhodnout. Bohužel. Trochu mrzí, že jsme inkasovali dvakrát ze standardních situací, na které jsme se připravovali. Zápas se lidem musel líbit,“ dodal Hapal a Vrba jen souhlasil: „Létalo se nahoru dolů a každý chtěl vyhrát. Na základě toho si myslím, že je remíza spravedlivá.“

Závěr sezony ještě bude zajímavý. Plzeň vede před Slavií o zmiňovaných pět bodů a čeká ji, mimo jiné, bitva v Edenu. Sparta nemusí truchlit. Remíza ji udržela v boji o evropské poháry, na třetí Olomouc ztrácí i nadále dva body.

Fotbal Karviná - Sparta PrahaFoto: Aleš KreclPavel Hapal trenér Sparty
Jen poločas je málo. Sparta pořád klopýtá

Útočník Sparty JOSEF ŠURAL (27) říká ke ztracenému náskoku o dva góly:Mrzí to. Mohli jsme jít výš
Svou dosavadní osmigólovou bilanci včera nerozšířil, ale jinak byl útočník Sparty Josef Šural na hřišti hodně vidět. „Měli jsme vyhrát,“ klopil po zápase oči a neskrýval smutek.

Cítíte díky povedenému začátku z bodu zklamání?
Zklamání je obrovské, protože jsme ztratili dva body. Měli jsme vyhrát, ale můžeme si za to sami, nezvládli jsme standardky a to nás stálo body. Samozřejmě že je k naštvání, že máte zápas pod kontrolou a pak se vám to sesype. To jsou věci, na které se můžeme připravit a myslím, že jsme na ně byli připraveni.

Plzeň dvakrát udeřila po standardních situacích.
Měla jich hodně, některé zahrála dobře a byli jsme tam chlap na chlapa, ale bohužel jsme nebyli důslední, aby z toho gól nebyl. Nepodařilo se nám to při standardkách protihráčům znepříjemnit. Plzeň zjednodušila hru, posílala balony do vápna. Jeden roh jim bohužel vyšel, chytli se diváci, kteří na ně předtím pískali a poločas jsme nějak dohráli, ale ve druhé půli zase roh a bylo vyrovnáno.

Vzhledem k tabulce pro vás ale musí být i ten jeden bod dobrý. Na třetí místo ztrácíte jen dva.
Ztráta bodů nás mrzí samozřejmě i z pohledu postavení v tabulce, protože jsme se mohli posunout na třetí místo. Věřím, že v pátek ukončíme jarní neporazitelnost Jablonce a posuneme se tabulkou výš.

Záložník Plzně TOMÁŠ HOŘAVA (29) má o průběhu zápasu jasno:Slávisté teď větří svoji šanci
Zařídil možná zlatý bod ve šlágru fotbalové ligy proti pražské Spartě. Středopolař Plzně Tomáš Hořava si v 52. minutě vyskočil na roh Martina Zemana a usměrnil míč k pravé tyči Nitovy branky. Gólem hlavou vyrovnával na 2:2. „Nepočítám, kolik jsem vstřelil gólů hlavičkou. Ale v Plzni už to byl nějaký šestý sedmý,“ říkal Hořava na pozápasové tiskové konferenci.

Co vám běželo v hlavě za stavu 0:2 po předchozím debaklu na hřišti Bohemians?
Pro nás to byla nepříjemná situace. V posledních zápasech nám soupeři dávají gól téměř z každé šance, což se potvrdilo i proti Spartě. Nula dva během necelé čtvrt hodiny nebylo nic příjemného, ale bojovali jsme a potom hráli i dobře kombinačně. Spartu jsme zatlačili a zaslouženě vyrovnali.

Překvapilo vás před gólem, kolik jste dostal prostoru?
Už v první půli jsem si všiml, že mě sparťanská obrana osobně nebrání, takže o to jsem to měl jednodušší. Když je roh dobře kopnutý, vyberu si správný prostor a nejsem bráněný, tak je to skvělé.

Je bod ztráta, nebo zisk? Jak remíza se Spartou ovlivní boj o mistrovský titul?
Bod se Spartou je asi spravedlivý. Situaci jsme si zkomplikovali sami a sami se z toho musíme dostat. Musíme začít vyhrávat zápasy. Máme na to. Slavia teď ale větří svoji šanci a konec ligy bude zajímavý.