„V příští sezoně se zúčastníme pražského přeboru,“ uvedl sportovní ředitel Juraj Šimurka, jenž před dvěma roky přivedl Krč k historické účasti ve sféře profesionálního fotbalu.

Teď tedy budou bílomodří z Prahy 4 působit pouze na úrovni masového sportu. „Dosavadní hráči si teď mohou hledat nové angažmá. Počítám, že jich zůstane tak deset procent,“ doplnil bývalý ligový gólman Šimurka.

Z klubu odejde Šimurka i další

On sám klub rovněž opustí a nejspíš i jeho nástupce na trenérském postu Jiří Formánek. Jeho svěřenci na sebe upozornili ve své poslední sezoně v ČFL hlavně výbornou hrou na hřištích soupeřů, kde zůstávali dlouho jediným neporaženým celkem soutěže.

V novodobé historii klubu (do ročníku 1991/92 hrál pod názvem TJ Montáže Praha) přitom byla Sparta Krč vždy účastníkem republikových soutěží. Za 17 let po návratu k původnímu názvu nikdy nesestoupila až do přeboru.

Vinou finančních potíží vedení klubu dokonce zvažovalo start v I. A třídě, tedy ještě o jeden soutěžní stupeň níž pod přeborem. V I . B třídě přitom působí krčské béčko.

Jirny už podruhé neakceptují postup

Nárok na postup tak vznikl Viktorii Jirny, jež měla ze tří týmů na druhých místech tabulek českých divizí nejvíc bodů: Jirny 70 (divize B), Motorlet 55 (divize A), Hradec Králové B (52).

Jenomže stejně jako loni se Středočeši postupu vzdali. „Už dříve jsem avizoval, že případný postup nebudeme akceptovat. A své názory neměním,“ potvrdil šéf jirenského klubu a spolumajitel Bohemians Praha Josef Jícha.

Tým z Jinonic se vrací po osmnácti letech

Nárok na postup do třetí ligy tudíž vznikl Motorletu, jenž skončil v divizi A druhý s odstupem deseti bodů za Loko Vltavín.

„My postup bereme,“ uvedl sportovní ředitel jinonického klubu Vladimír Kubert. Jeho klub se tím pádem vrátí do ČFL, a sice po 18 letech.

„To je určitě velký úspěch a také odměna pro všechny lidi na Motorletu za jejich práci. Přitom ještě loni jsme hráli až do posledního kola o záchranu v divizi,“ přidal se trenér Luděk Kokoška. Sám už má jistotu, že povede tým i v ČFL.

Základem je vynikající práce s mládeží

„Díky vynikající mládeži Motorletu máme odkud brát. Proto také jsou v A-týmu jen dva nebo tři hráči hostující z jiných klubů. S takovou základnou mladých fotbalistů měl hrát Motorlet v ČFL už dávno,“ připomněl kouč.

„Zkusíme to a uvidíme. Třeba překvapíme,“ dodal Kubert.

Tím, že se Motorlet posunul výš, postoupí do divize vedle Přední Kopaniny i druhý tým pražského přeboru, kterým je Dukla Praha B.