Říká se, že favorit derby nevyhrává. Po dlouhé době věří v platnost tohoto rčení na Letné. Odborníci, fanoušci i sázkové kanceláře se totiž přiklánějí k triumfu mužstva z Edenu, lídra FORTUNA:LIGY. „Sparta je doma extrémně silná,“ varuje trenér červen-obílých Jindřich Trpišovský. „Poslední výsledky nic neznamenají. V derby všichni podají lepší výkony než ve zbytku sezony. Rozhodne mentální nastavení a odvaha,“ zdůrazňuje.

Ondřej Kasík
Ředitel komunikace Sparty Ondřej Kasík: Nechci si derby užít. Chci ho vyhrát

Spartu rozhodně není radno podceňovat. Venku sice ztrácí, domácí stadion ale proměnila v tvrz, kterou už rok nikdo nevyloupil. „Na Letné podáváme výborné výkony. Jestli ovšem chceme Slavii porazit, musíme se ještě zlepšit,“ říká kouč Sparty Zdeněk Ščasný.

Sparta ztratila tříbrankový náskok

290. derby Sparta - Slavia.Zdroj: DeníkNa poslední derby se jen tak nezapomene. Sparťané vedli až do 70. minuty 3:0 a pohodlně si kráčeli pro důležité tři body a potupu svého největšího rivala. Jenže nakonec to byli oni, kdo měl z ostudy kabát. K památnému srovnání totiž zavelel Miroslav Stoch a dovršil jej v páté minutě nastavení z penalty kapitán Milan Škoda.

Slavia se Spartou neprohrála poslední čtyři ligová utkání. Dvakrát skončil zápas remízou a dvakrát jej zvládli sešívaní za tři body. Podle prognóz se dá očekávat velmi líbivý zápas také pro nestranné diváky. Derby nabídlo v posledních třech sezónách pokaždé alespoň dvě branky. 

Josef Hušbauer střílí.
Hušbauer před derby: Věříme si. Slavia je silnější než loni

Zajímavé bude sledovat, kteří hráči se významně zapíšou do osudu utkání. Na sparťanské straně si hodně slibují od Nicolae Stanciua. Ten sice prožívá gólový půst, ale ve zmiňovaném posledním vzájemném zápase vstřelil hned dva góly, a to během 33 minut.

Na červeno-bílé straně zase mohou spoléhat na formu Miroslava Stocha. Ten pokukuje, po změně trenéra slovenské reprezentace, po nominaci a hraje v parádní formě. Zejména jeho pumelice ze střední vzdálenosti ničí soupeřovy obrany. Je nejlepším střelcem svého týmu a síť rozvlnil pěti góly ve čtyřech po sobě jdoucích utkáních. 

V rukavičkách to zřejmě nebude

Dá se také očekávat, že do sebe hráči, kteří budou hnáni bouřlivou kulisou, půjdou pěkně zostra. Pro poslední červenou kartu nemusíme chodit daleko. Dostal ji v prvním derby loňské sezóny sparťanský bek Costa, který si ji vysloužil dvěma fauly během třech minut.

Rozhodně se bude jednat o svátek fotbalu, který by si neměl nechat ujít žádný sportovní fanda. Třaskavé utkání plné emocí a doufejme, že také pěkného fotbalu, začíná na pražské Letné v neděli v 17:00

Nicolae Stanciu.
Ve Spartě zůstanu, dokud s ní nevyhraju trofej, říká před derby Stanciu

Lukáš Foff, Michal Káva