„Vyhráli jsme pohár, a když skončíme v lize druzí, bude to super sezona. Čeká nás ještě hodně práce, abychom to zvládli, třetí Olomouc nás bude chtít dohnat,“ míní útočník Stanislav Tecl, který se ve středečním finále trefil dvakrát a dal tak základ výhře 3:1.

„Hráčům jsem slíbil, že když vyhrajeme pohár, dostanou týden volno. Jenže jsem zapomněl, že hrajeme v pondělí, a tak jsme jen zrušili čtvrteční trénink,“ směje se trenér Trpišovský, který se dočkal své první klubové trofeje.

Do konce chybí sehrát ještě tři kola

Liga nabízí poslední tři kola a ve hře je tedy devět bodů. Plzeň vede s náskokem šesti před druhou Slavií a s největší pravděpodobností k titulu dokráčí. Slávisté ovšem mají od třetí Olomouce jen čtyřbodový odstup, a tady už bude o co hrát.

Navíc v závětří číhají Jablonec se Spartou. A díky tomu, že sešívaní vyhráli pohár, je možné, že vstupenku přímo do základní skupiny Evropské ligy dostane třetí celek konečné ligové tabulky.

Fotbalové utkání finále MOL Cupu mezi celky SK Slavia Praha a FK Jablonec 9. května v Mladé Boleslavi. Slavie slaví zisk poháru.
Slavia má pohár. Po 16 letech

„Na pohár už musíme zapomenout, čekají nás tři poslední kola. Bude důležité, aby si hráči psychicky vyčistili hlavu. Otevřela se cesta, že i z ligy se můžeme dostat přímo do pohárů,“ přiznal po prohraném finále jablonecký kouč Petr Rada.

Postupový klíč? Hodně zamotaný

Nejblíže k titulu má Plzeň. Ta bude pozorně sledovat nedělní duel anglické ligy mezi Liverpoolem a Brightonem. V případě výhry domácího týmu (nebo v případě remízy či prohry Chelsea v Newcastlu) si totiž zajistí přímý postup do Ligy mistrů.

V opačném případě by mohla nastat situace, že Liverpool se nedostane mezi elitní společnost kvůli postavení v tabulce, vyhraje však Ligu mistrů a jako její vítěz dostane volnou vstupenku do příštího ročníku. A to by bylo právě na úkor českého mistra, kterého by pak čekalo předkolo.

Ilustrační foto
Boj o titul vrcholí. Bude Plzeň slavit už dnes večer v Edenu?

Kvůli národním koeficientům bude zajímavý i výsledek finále Evropské ligy Atlético Madrid Marseille. Vyhraje-li totiž francouzský tým, druhý celek české ligy půjde do 2. předkola Ligy mistrů. Vyhrají-li Španělé, půjde do 3. předkola, a tím pádem má i v případě prohry jistou účast v základní skupině Evropské ligy, kam se automaticky dostanou poražení z 3. předkola Ligy mistrů.

Závěr sezony bude hodně zajímavý

A to je zajímavá zpráva pro Slavii. Ta by za triumf v poháru měla jistou skupinu EL, ale skončí-li druhá, má přednost předkolo LM.

Když ovšem vyhraje druhou nejprestižnější evropskou soutěž zmiňované madridské Atlético, věděli by v Edenu, že minimálně skupina EL jim na podzim neuteče.

Fotbalové utkání HET ligy mezi celky AC Sparta Praha a FC Fastav Zlín 4. května v Praze. David Lafata.
Fotbalová liga jde do finiše. Spartu láká třetí příčka

Na předkola Evropské ligy se pak budou moci těšit i čtvrtý a pátý tým konečné ligové tabulky.

„Máme ambice hrát Ligu mistrů a uděláme všechno pro to, aby se to povedlo. Uvidí, jak dopadne finále Evropské ligy, od toho se všechno odpíchne,“ má jasno brankář Slavie Ondřej Kolář.

Václav Milík.
Jezdím s větším klidem, závody se bavím. Odpadl stres, říká plochodrážník Milík

Dokáže Slavia nemožné a sebere ještě Plzni titul? Vylepší Sparta pokaženou sezonu celkově třetím místem, nebo skončí úplně bez pohárů?

Všechno je ještě možné a ligový finiš tak bude mimořádně zajímavý až do samého konce.