"Nyní jsme osmí a to umístění chceme vylepšit. Reálné pro nás může být páté místo a o to budeme chtít bojovat," řekl na úterní tiskové konferenci Beránek.

Vedení klubu na něj v tomto směru nevytváří žádný tlak. "Víme, že páté místo není daleko, ale to ani sestupové příčky. Proto chceme především pokračovat ve stabilizaci a výkony a výsledky dělat radost nám i fanouškům," doplnil sportovní ředitel Karol Kisel.

Dalším cílem je dát více prostoru vlastním odchovancům. Tomu byla uzpůsobena i zimní přestávka, během níž odešli zkušenější hráči momentálně nepodávající očekávané výkony jako Nitrianský, Gecov či Juhar, který odmítal hrát na postu levého obránce. Pryč jsou také Dobrotka a Balaj.

Místo nich přišli defenzivní univerzál Simon Deli a levý bek Krisztián Tamás z AC Milán, kteří byli přestupovým cílem. Blízko podpisu je i Michal Švec. "S posílením jsme spokojeni. Shodli jsme se na jménech, které byly prioritou a ty se nám povedlo přivést. Splnili jsme, co jsme si dali za úkol," řekl Kisel.

Větší prostor dostanou odchovanci

Změny by měly pomoci i k tomu, aby se dostalo více i na vlastní odchovance ze silných ročníků. "Nechceme, aby se opakovala chyba z minulosti, kdy z našeho silného ročníku 1988 nyní kluci nastupují proti nám v jiných klubech," připomněl Beránek, že současní reprezentanti Bořek Dočkal, Lukáš Vácha a další nedostali ve Slavii jako odchovanci větší šanci.

Beránek věří, že si z vlastních zdrojů poradí i s tím, že odešel albánský reprezentační útočník Bekim Balaj, a tak při případném zranění klíčového útočníka Milana Škody nebude mít zkušenou náhradu.

"Máme tu Dame Diopa, který v juniorce prokazoval, že umí dávat góly. A pak chceme dát především šanci Markovi Červenkovi, kterého jsme si stáhli ze Sokolova," poukázal Beránek na mladšího bratra hokejového reprezentanta Romana Červenky, který dal na podzim sedm branek ve druhé nejvyšší soutěži.

Dobrý počin a signál pro mládež

"V kádru je teď jedenáct hráčů z naší akademie, což je dobrý počin a signál pro naši mládež, že mají šanci se do kádru prosadit. Je důležité, že naši zkušení kluci jako Martin Latka tyto kluky podrží," dodal Kisel.

Právě na velké zapojení mladých hráčů upravil Beránek i přípravné zápasy, kterých Slavie sehrála hned jedenáct, často i dva za jeden den, aby se mohla sestava řádně protočit.

"Příprava nebyla zaměřená na výsledky, ale aby dostalo příležitost co nejvíce hráčů. Pro mě je podstatné, že výkony měly stoupající tendenci. Vykrystalizovalo 16 až 17 hráčů, které mohu bez obav nasadit do základní sestavy. Rozhodně se zvýšila konkurence," dodal Beránek.

Čtěte také: Nitrianský končí ve Slavii a míří na hostování do Příbrami