Sedadla zaberou politici, do prosklených lóží zamíří byznysmeni. Nesmiřitelné tábory fanoušků přichystají speciální chorea a hosté se vydají na pochod. Otřepaná fráze tvrdí: můžete porazit kohokoli, ale nic nechutná tak sladce jako vítězství proti rivalovi.

Hráči Sparty.
Derby jinak: Na sociálních sítích vede Sparta

Zkušenosti z ciziny

Jedna z klíčových otázek tak zní: jak k nedělnímu zápasu přistoupí hráči ze zahraničí? „V kabině jsme to řešili. Bavili jsme se o tom, jak je derby významné,“ přiznal sparťanský bek Costa. Rodák ze Zimbabwe už takřka deset let působí na evropské scéně. Mohl by jít příkladem: za čtyři roky na Letné se naučil česky. Mnozí jeho parťáci v rudém dresu však o bitvě proti Slavii ještě nedávno ani nevěděli.

Ilustrační foto
Desítky policistů dohlédnou na nedělní derby pražských S

„Ale není třeba jim něco popisovat. Biabiany zažil milánské derby, Plavšič zase bělehradské,“ řekl Costa. Slavia má v kádru méně cizinců a zvláště její Slováci o vzájemné rivalitě určitě slyšeli. A co víc: takový Miroslav Stoch by určitě mohl vyprávět, jak kdysi rozhodl derby v Istanbulu.

Závist na Slovensku

K události víkendu však mají blízko i jiné osobnosti. Kupříkladu Dušan Timko z hudební skupiny No Name. „Česká liga dosahuje parametrů silných evropských soutěží. Je stabilizovaná, což vám závidím,“ řekl 30letý hudebník původem z Košic.

Utkání 1. kola základní skupiny A fotbalové Evropské ligy: SK Slavia Praha - Maccabi Tel Aviv, 14. září v Praze. Střelec jediného gólu Tomáš Necid ze Slavie se raduje po utkání.
Tomáš Necid: Mohli jsme utkání dohrát klidněji

Když měl zmínit největší esa, za Slavii vybral právě svého krajana a dále Tomáše Necida, ve Spartě obdivuje Tomáše Rosického a Davida Lafatu. Trochu jinak tuzemské derby vnímá finský basketbalista Alexander Madsen. „Kouknu se na to v televizi,“ prozradil pivot, který si na život v Praze pořád zvyká (hraje za USK).

V jeho rodné zemi tisíců jezer pochopitelně vládne hokej. „Ale když za mnou do Prahy přijedou přátelé, chodí vždy na basketbal a pak na fotbal. Fandíme Slavii, je taky z Vršovic,“ dodal. Mimochodem, na turisty na tribunách takřka nenarazíte. Z jednoduchého důvodu: dávno je vyprodáno.

InfografikaZdroj: Deník

Zápas Evropské ligy mezi Slavia Praha a Maccabi Tel Aviv, hraný 14. září v Praze.
Slávisté se naladili na derby. Výhru v poháru trefil Necid