První poločas to ale na exhibici Slavie nevypadalo.

„Výsledek je jednoznačný, ale s první půlí nemohu být spokojen, i když jsme jí vyhráli 1:0. Vlažným přístupem jsme dali soupeři dvě tři možnosti, ale naštěstí je nevyužili. Řekli jsme si, že to do druhé půle musíme změnit a že i když jsou poslední, sami se neporazí. Jsem rád, že si to kluci vzali k srdci. Pomohl nám druhý gól, zklidnili jsme se a pak to byla exhibice. Tři zápasy, devět bodů, skóre 9:1, co více si přát…," usmíval se po zápase trenér Michal Petrouš, který tak díky třem výhrám ze třech zápasů dává vedení klubu jasně najevo, že by s jeho angažmá i pro příští sezonu měli počítat!

Trenér Českých Budějovic Pavol Švantner byl po utkání hodně zklamaný.

„Před zápasem jsme byli plní odhodlaní, zkusit udělat vše proto, abychom oživili naší malou naději, ale od první minuty bylo vidět, že jsme odhodlání nechali v kabině. Byli jsme bojácní dopředu a ve druhém poločasu na hřišti existovala pouze Slavia. Takhle se o záchranu nehraje, z naší strany to byl špatný výkon. Nebudeme si nic nalhávat, jednou nohou už jsme ve druhé lize," zněla jeho slova.

Slavia tak jede na vítězné vlně a už je sedmá. „Říkal jsem klukům, že dokud je byť teoretická šance být pátý, musíme do toho jít naplno," uzavírá Petrouš. Jeho svěřence čeká v neděli v Edenu Hradec Králové, který stejně jako Budějovice bojuje o udržení. Sezonu pak slávisté završí v Jihlavě.

Slavia Praha - Dynamo České Budějovice 3:0 (1:0)

Branky: 26., 55. a 63. Mičola. Rozhodčí: M. Paták, Moláček, J. Paták. Žluté karty 1:1 (Kisel - Táborský). Diváků: 6456.

Slavia:  Čontofalský – Dostál, Bortel, Hubáček, Čonka – Vošahlík (72. Koreš), Zmrhal, Gecov, Kisel, Mičola (81. Skácel) – Škoda (60. Škutka)

Budějovice: Daněk – Klesa, Lengyel, Machovec, Hanzlík – Hora, Javorek (46. Wermke), Rýdel (83. Novák), Sandro – Táborský, Linhart (34. Benát)

Třígólový Mičola: Petrouš nám dodal sílu a lehkost

Pod vedením Michala Petrouše je záložník Tomáš Mičola k nepoznání. Dal dva góly Jablonci, Českým Budějovicím nastřílel svůj první hattrick v lize. „Zasloužil si dostat šanci hrát od začátku, měl pokyny sbíhat si do středu hřiště, nakonec dal z tohoto prostoru tři branky, jsem s jeho výkonem samozřejmě spokojený," pochválil ho slávistický kouč.

Bylo to vaše zatím nejpovedenější utkání?
Dá se to tak říct. Nový trenér nám dal sílu a lehkost a na hřišti je to vidět. I když jsme svůj fotbal začali hrát až po našem prvním gólu, zvítězili jsme o tři branky, ale mohli jsme jich dát ještě víc.

Už jste jednou dal Budějovicím dvě branky za Ostravu před čtyřmi lety, pamatujete si na to?
To je pravda, vzpomínám si, že tehdy jsem měl ještě velkou šanci. Je to můj první hattrick, ale vděčím za něj hlavně spoluhráčům, dostal jsem krásnou přihrávku od Honzy Vošahlíka před prvním gólem, při tom druhém to bylo štěstí, brankáři míč podletěl pod rukou. Branky jsou vždy prací celého týmu.

Cítíte velkou úlevu, že se vám začalo osobně tak dařit?
Já jsem se na podzim hodně trápil, proto si vážím každého gólu. Po příchodu z Francie se toho ode mne hodně očekávalo, moc jsem to nenaplňoval, i když jsem šance dostával. Jsem rád, že se daří aspoň teď na konci. Abych se cítil úplně v pohodě, potřeboval bych ještě jednu kompletní letní přípravu.

Jaké pokyny od trenéra Petrouše dostáváte? Hodně vás nabádá k útočení?
Hrajeme jiný fotbal. Pomáhá nám to, že si my střední a krajní záložníci a útočníci můžeme hodně měnit místa a rotovat na hrotu, to je pak pro obránce velice nepříjemné. Máme prostor, volnost, dáváme branky, nejsme svazováni nějakou komplikovanou taktikou.

Plzni jste zkomplikovali boj o titul, teď jste víceméně poslali Budějovice do druhé ligy, zatočíte stejně i v neděli s Hradcem?
Je to sice z jejich hlediska trochu smutné, ale my hrajeme za Slavii, bojujeme o přízeň našich diváků a chceme vítězit, na nic ostatního se ohlížet nemůžeme. Budeme chtít udělat radost fanouškům i v posledních dvou utkáních. (rozhovor připravil Ondřej Zlámal)