I druhá posila je odpovědí na zimní odchod. Opět zub za zub. Slovenského fotbalistu Mateje Krajčíka, jenž odešel zdarma do italské Regginy, by měl nahradit dvaadvacetiletý brazilský krajní bek James Dens.

„Společně s Kaufmanem nám na pravé straně vytvoří odpovídající náhradu za Krajčíka. Věřím, že jeho fotbalové dovednosti budou veliké,“ doufá generální ředitel Slavie Petr Doležal. Densův agent Julius Bielik dodává: „Má velké předpoklady prosadit se. Je to typ hráče, který se tu může zviditelnit.“

Samotný Dens pak jen česky řekl to, co jediné umí: „Těší mě!“

Jamesi, co pro vás znamená působení ve Slavii?

Jsem hrozně rád, že jsem dostal příležitost tu hrát, hrát v Evropě. Je pro mě skvělé, že jsem dostal i tak velký kontrakt. To totiž znamená, že budu mít dostatek času ukázat, že na to mám. Aklimatizace totiž nebude lehká. Upozorňovali mě na to…

Mluvíte jen portugalsky, nebude komunikace právě tím největším problémem v adaptaci?

Ještě trochu umím anglicky a v klubu tak umí skoro všichni. Od agenta Bielika jsem dostal i slovník. (smích) A pak taky umím tohle: ‚Těší mě. Jedna, dvě tči, čšest, sedm, osm. Třitec tři…‘ Tohle číslo totiž budu nosit, tak jsem se to naučil (smích).

V tomhle ohledu máte trochu smůlu, že odešel Francouz Mickael Tavares, hrál totiž v portugalské lize a řeč ovládal.

Vím to. To je škoda. Takhle to bude o to těžší. Myslím ale, že se rychle naučím alespoň anglicky. Je to v mým zájmu.

Co víte o klubu?

Líbí se mi tady. Máte krásný stadion. Jdu do Slavie, která je nejlepší v lize, už to samo o sobě hovoří. Jinak nic moc. Času na poznávání bude dost.

A co víte o české lize?

Hraje se tady rychlejší a důraznější fotbal než v Brazílii.

Před lety v sešívaném dresu působil váš krajan Adauto. Víte o tom, mluvil jste třeba s ním?

Když jsem poprvé přijel do Čech, řekli mi to. Věděl jsem, že Adauto je útočník. Dokonce si pamatuju, že když hrál za tým Paranaense, nastupoval jsem proti němu, byl to totiž náš největší rival. (smích)

Sníte o nějakém velkém klubu?

Pro mě už i Slavia je velkým klubem…

BIELIK DOPORUČUJE:

Už sedm let působí Julius Bielik jako agent v Brazílii a hledá talenty. Našel i Jamese Dense. „Jedná se o mladého hráče, který má i ligové zkušenosti z brazilské Série A i B, byl také reprezentantem do 17 let. V kariéře měl smůlu. Když byl v Coritibě a hrál v základu, na tři měsíce se zranil, na jeho místo nastoupil Rafinha, který se chytl.A toho si za pár měsíců koupilo Schalke, kde teď stabilně hraje. Je možná ještě ofenzivněji laděný bek, než byl Krajčík. Byl o něj zájem i ze západní Evropy, ale neřeknu odkud,“ říká bývalý hráč Sparty Bielik.