Pražské derby dvou týmů slavných jmen. Atmosféra lepší než na většině prvoligových stadionů. Urputný boj, červená karta, vypjatý závěr. A nakonec výsledek, který se větší části fanoušků na stadionu náramně zamlouval.

Fotbalisté Bohemians 1905 porazili před vyprodaným ďolíčkem (poprvé v sezoně) 1:0 Duklu – zásluhou branky Škody. Přestože po vyloučení Ibragimova dohrávali v deseti.

Jihlava zaváhala

Náskok na čele druholigové tabulky navýšili na čtyři body před druhou Jihlavou, která v sobotu prohrála nečekaně vysoko na hřišti Slovácka. „Je to příjemné, výhra se rodila těžko a je velmi důležitá. Ale nesmíme ji přeceňovat,“ řekl kouč Bohemians Pavel Hoftych.

„Nezbývá mi než Bohemce pogratulovat k zaslouženému vítězství,“ pronesl jeho protějšek Günter Bittengel. Dukla, rovněž toužící po posunu do nejvyšší soutěže, zůstává čtvrtá, na postupovou příčku ztrácí dál dva body.

O tom všem rozhodla jediná minuta. Ta pětadvacátá. Róth, nejaktivnější fotbalista na hřišti, poslal centr z levé strany a útočník Škoda, o nějž v zimní přestávce stály Sparta i Slavia, si ideálně naběhl do vápna a usměrnil míč do sítě.

Neproměněné šance i loket v obličeji

V prvním poločase a ke konci duelu byla Dukla o maličko lepší, jenže do větších šancí se nedostala. Ani při přesilovce. Bohemka – tak jako vždy – celých devadesát minut dřela. A mohla dokonce vyhrát i vyšším rozdílem, jenže střídající forvard Ibragimov ve dvou velkých příležitostech selhal. Svou tragikomickou roli dokončil poté, co mu sudí Jech dal po zásahu protihráče loktem červenou kartu. „Zbytečné vyloučení. Mám rád tvrdou hru, ale tohle nikoliv,“ nebyl spokojen Hoftych.

Pak přišlo několik dalších ostřejších zákroků, emoce plály v hledišti i hřišti. Z tribuny se zdálo, že se do křížku dostali kouč Bohemky Hoftych a kapitán Dukly Jiří Novotný. „Ptal se mě, v kolik mi jede autobus,“ žertoval po zápase Hoftych. „Jsme kamarádi, to bylo jen mezi námi,“ přitakal vzápětí Novotný.

Z hrušky by nás trenér rychle shodil, tuší Sňozík

Pro domácí fanoušky byl vršovický gólman Radek Sňozík nejlepším hráčem zápasu. I když v chladném nedělním podvečeru neměl proti hostům z Dukly prakticky žádný „ostrý“ zásah. „Předvedl jsem akorát povinné zákroky,“ přiznal Sňozík po zápase.

Výhrou jste odskočili soupeřům na postupovém místě už na rozdíl pěti bodů. Jste tedy blíž první lize?

Vlastně ani nevím, jak ostatní týmy hrály, nesledoval jsem výsledky. Do konce soutěže zbývá spousta kol, o postupu teď mluvit ještě nemůžeme. Vyhráli jsme nad Duklou, což jsou důležité tři body. Ale nedělní zápas je dějepis. Nejsme na hrušce. A kdybychom byli, trenér Hoftych nás z ní rychle shodí.

Zápas jste dohrávali o deseti, bez vyloučeného Ibragimova. Nečekal jste v závěrečných minutách větší tlak Dukly?

Tak trochu obavy jsem měl. Ale věřil jsem našim zkušeným zadákům. Navíc musím pochválit Dalibora Slezáka. Sice přišel až v druhé půli, ale sám na hrotu olítal všechny jejich obránce a ti museli jen nakopávat. A vzadu my máme Máru Nikla, který je výborný hlavičkář.

Vy jste musel řešit několik nebezpečných situací. Hlavičku útočníka Blahy nebo tvrdou střelu Kolomazníka…

Možná od vás z tribuny to vypadalo jako velké šance, ale ani jedna z těch střel nebyla vyloženě gólová. Na střelu Míši Kolomazníka jsem viděl. Střílel z dálky, ta střela se nijak nezatočila. I když raději jsem ty střely vyrážel. Nicméně to byly povinné zákroky.

Možná je to otřepaná fráze. Dnes za vámi stál vyprodaný ďolíček. Jak se hraje v takové atmosféře?

Něco podobného nikde jinde nezažijete. Vidím to na spoluhráčích. I když nemůžou, tak stejně udělají ještě jeden krok, ještě jeden skluz. Už kvůli fanouškům by si Bohemka zasloužila zase postoupit do první ligy.

O agresivitě to nebylo, ví Novotný

Setkání s novináři končil kapitán Dukly, zkušený stoper Jiří Novotný, opravdu originálně. Z legrace pokřikoval na šéfa vršovického klubu Lukáš Přibyla, který ho „propouštěl“ ze spárů novinářů. „Nepospíchej. Já si to chci užít. Mám možná poslední půlrok,“ říkal.

Po zápase jste se u postranní čáry dohadoval s koučem domácích Hoftychem. Řeknete o čem?

To byly emoce po utkání. S Pavlem jsme dobří kamarádi. Takže se bavíme normálně. A to, co jsme si řekli na hřišti, by mělo zůstat jen mezi námi.

Prý jste si vyříkávali agresivní hru Bohemians 1905. Opravdu hráli tak tvrdě?

Neřekl bych. Oni mají svoji hru na agresivitě postavenou už spoustu let. Každý hráč se s tím musí vypořádat sám.

Jsou podle vás klokani nyní největším postupovým aspirantem?

Těžko říct po úvodním kole. Třeba druhá Jihlava v zimě posílila a prohrála na Slovácku. Čáslav také jen remizovala v Sokolově. Bohemka má určitě nejlepší výchozí pozici.

I vy jste ve skupince týmů, které hrají o postup. Hrál by Jiří Novotný i v první lize?

Opravdu nyní nevím, co bude za půl roku. Nechci zabírat místo mladým. I když vidina je to krásná. Možná budu hrát už jen nižší soutěže pro radost.