Jenže to nikdo netušil, že to bude na dlouho poslední „milionářské" utkání družiny v rudých dresech.

Mluvit o smůle? Začíná to být prokletí… Sparta musí na účast mezi elitou zapomenout i letos. Zase v létě nezvládla hned třetí předkolo, zase vypadla s týmem z východu.

Gól z ofsajdu 

Tentokráte byla nad její síly Steaua Bukurešť. Svěřenci trenéra Zdeňka Ščasného po remíze 1:1 z domácího hřiště včera prohráli v Rumunsku 0:2. „Je to zklamání. Hráčům chybí forma," uznal kouč hned po zápase.

Hosté přitom středeční mač nezačali špatně. Přečkali úvodní převahu Steauy a sami zahrozili. Po jedenácti minutách to měl na svědomí Lafata, ale jeho střele chyběla razance. Za chvíli po brejku pálil Konaté. Podobný výsledek.

Sparta se už neprosadila 

Jenže pak už to začala být ze strany Pražanů bída. Duel se zlomil po půlhodině hry. Šural ač sám v pokutovém území hlavičkoval mimo. Domácí se prosadili hned z protiútoku. Nejdřív Kadlec, potom Brabec nedokázali odvrátit míč, který se odrazil za vápno a Stanciu jej nechytatelnou ranou poslal do sítě.

O chvíli později Tamas po kopu z poloviny vystrašil Bičíka. Bylo z toho břevno! Den otevřených dveří pokračoval. Ještě před pauzou sám z deseti metrů střílel Hamroun, ale jeho pokus by se spíše hodil do ragby.

Poslední zajímavý moment (hostů) se udál na závěr poločasu. Dokonce z toho byl i gól, když balon do sítě doklepl Lafata! Jenže sudí viděli jeho ofsajd.

Vyloučením Brabce bylo začátkem 

Hráči v bílých dresech reklamovali teč. Sudí verdikt nezměnili. A pak už bylo všechno špatně. Začalo to vyloučením Brabce, po němž hostům došel úplně dech. Pokračovalo to druhým zásahem domácích. Žádné překvapení: postaral se o něj znovu Stanciu.

Zdeněk Ščasný na lavičce pouze marně gestikuloval. Zlobil se. Nechápal, co se to s týmem děje. Proč třeba Bořek Dočkal střílí v záklonu (nad). Proč David Bičík nedokáže (kloudně) rozehrát. „Nebyli jsme nebezpeční," všiml si Ščasný.

Naopak tribuny moderní arény v Bukurešti bouřily. Došlo i na mexickou vlnu. Hotovo. „Takový je fotbal. Přece kvůli tomu všichni neukončíme kariéru," mračil se navrátilec Lukáš Vácha. Sparta tak bude skládat reparát v Evropské lize. Jako loni, kdy došla až do čtvrtfinále. Ovšem to měla lepší formu a také štěstí.

Radost pod ještědem 

Společnost jí bude minimálně dělat Liberec, který v této méně prestižní (a také méně lukrativní) soutěži včera i podruhé porazil rakouskou Admiru Mödling. „Zasloužená výhra," řekl kouč Jindřich Trpišovský.

Šest tisíc fanoušků vidělo vítězství 2:0. O triumfu bylo jasno už v prvním poločase nejprve po drzém průniku do vápna skóroval Vladimír Coufal, pak se trefil Nikolaj Komličenko, jenž proměnil penaltu.

„Vydřeli jsme to, vybojovali a přidali k tomu i kvalitu. Splnili jsme plán do puntíku," usmíval se trenér. Modří pak sice ještě spálili několik šancí a nechali hrát tým z předměstí Vídně, leč nemuselo je to mrzet. Oba české kluby budou v pátečním osudí losu mezi nasazenými.

Čtěte také: Sparta prohrála v Bukurešti 2:0 a v Lize mistrů končí