Ten muž byl u pronájmu značky Bohemians střížkovskému podnikateli Karlu Kaprovi. „Jsem jen rád, že už nemáme s fotbalem nic společného,“ říká dnes Richard Šach, generální sekretář Tělovýchovné jednoty Bohemians Praha.

Fotbalisté se z vaší jednoty vyčlenili brzy, na přelomu let 1993 a 94 poměrně bezbolestně, že?

Ano, ještě za bývalých majitelů pánů Baťky a Žáka (dnes mj. vlastní několik realit včetně stadionu v ďolíčku, rádio Impuls atd., pozn. red.). Na fotbalovém svazu se volalo po sjednocení formy všech těch občanských sdružení a akciovek. Oni tedy odešli z našeho občanského sdružení, komplet i s žáčky. Dohodli jsme se, že se nebudeme navzájem motat, my do fotbalu a oni do jiných sportů. Bylo to velice přátelský, my jsme to jen přivítali.Fotbalisti byli pro jednotu vždycky kamenem na krku. Co se týká peněz, vždycky si odnesli, nic nepřinesli.

A v roce 2005 po krachu fotbalových Bohemians za vámi přišel pan Kapr, abyste mu zapůjčili logo a značku s tradičním klokanem.

Shodli jsme se, že je škoda, že by vypadlo to slavné jméno. Neexistovalo ještě AFK, až dva měsíce potom se zaregistrovali (fanouškovské sdružení, které obnovilo zkrachovalou značku, pozn. red.). Licenční smlouva byla na rok.

Kolik za ní zaplatil?

Žádný velký peníze, už si ani nevzpomínám. Možná sto tisíc, naprosto nezajímavý.

Jenže po roce ani po vašich výzvách nepřestal název FK Bohemians Praha používat, že?

Několikrát jsme ho žádali, poslali i stížnost na fotbalový svaz. Ale tam to nikoho nezajímalo. Podívejte, existuje tady 22 subjektů s názvem Bohemians. Radši zaplatíme dětem topení a vodu v tělocvičně, než bychom rvali peníze do právníků.

Takže jste nechali „klokana“ ve znaku pobíhat samotného?

Mezitím do toho vstoupil správce konkursní podstaty, jemu náleží Vejsadova Bohemka – ta pro nás právně jediná správná – a ten jim to půjčil.

Hlavním viníkem sporu je podle mého názoru fotbalový svaz, který způsobil celý spletenec vztahů a práv už do začátku…

To udělala tenkrát legislativní komise. Nechci už do toho zasahovat, ať si to vyřídí sami. Probíhají soudy, je to škoda. AFK dali registrační číslo Vejsadovy Bohemky, která byla v konkursu, jenže zas by je bez něj nemohli pustit do druhý ligy… Nechci se v tom rejpat.

Jste se zástupci vršovických Bohemians 1905 v kontaktu?

Naposledy loni v létě proběhla jednání, všechno jsme si vysvětlili, dohodli se na společných postupech i prohlášeních. Jenže oni pak už nějak ztratili zájem.

Škodí problémy chodu dalších oddílů Bohemians, třeba při jednáních se sponzory?

Ne. Máme čtyřiadvacet oddílů a pomáhají jim tátové, co dají pár tisíc na to, aby jejich děti mohly sportovat. Sídlíme na Hagiboru, máme loděnici v Podolí, gymnastickou halu ve Slovenské ulici, a chatu v Jizerkách a Krkonoších. S fotbalem už opravdu nic.