Reprezentaci čeká epilog v neúspěšné kvalifikaci, jež už jistě nepřinese postup na mistrovství světa 2018. Ve čtvrtek hraje v Ázerbájdžánu, tři dny nato hostí San Marino. Změny v české nominaci byly vynucené okolnostmi. Milan Škoda se zranil, Theo Gebre Selassie zůstal doma z rodinných důvodů. „Manželka bude rodit a on musí hlídat syna,“ prozradil reprezentační kouč.

Basketbalisté USK Praha.
Chris Chougaz: Na prvním místě je rodina, na druhém basketbal

Kadlec: zmoudřel jsem. Není mi to jedno

Největším překvapením je dodatečná pozvánka pro Václava Kadlece. „Ani já jsem s tím zrovna nepočítal,“ přiznal pětadvacetiletý hráč, který se mezi vyvolenými ocitl po dlouhé takřka roční pauze. „Budu rád za každou minutu.“ Při včerejších rozhovorech s novináři mluvil potichu, často klopil oči. Víc než reprezentace se pochopitelně řešila situace ve Spartě.

„S věkem jsem, myslím, zmoudřel. Není mi jedno, kde se tým nachází,“ řekl s narážkou na páté místo v ligové tabulce. V této sezoně vsítil jen dva góly (před týdnem do sítě Teplic) a je nabíledni, že není v pohodě. „Fyzicky ano,“ vzkázal. Kadlec je jediným hráčem Sparty, který byl povolán do národního týmu.

David Hovorka.
Stoper Hovorka po dalším zaváhání Sparty: Doma hrajeme lépe

Fanoušci možná čekali, že Jarolím vezme do útoku Tomáše Necida, jenž dal za Slavii už pět branek. „Snad jednou pozvánka přijde,“ zmínil hrdina tohoto kola. Smůlu má rovněž Matěj Vydra, střelec z Anglie. Tady je vysvětlení českého kouče: „Věřím, že Kadlec najde motivaci a ukáže to, co se mu povedlo v lize.“

Další potíž? Jankto je nachlazený

Téma Kadlec ale není to hlavní. Řeší se i zdravotní stav Jakuba Jankta, který je nachlazený. Bude fit? Snad ano: Jarolím s rychlíkem z Udinese počítal do základní sestavy. Podle zpráv z realizačního týmu to každopádně není tak vážné, aby kouč musel shánět dalšího náhradníka i on by tak už dnes odpoledne měl vyrazit s mužstvem směr Baku.

Z gólu se radoval Tomáš Necid.
Dvě Necidovy trefy sestřelily poslední Brno

„Je o co hrát,“ tvrdí český trenér. Ano, půjde o třetí místo ve skupině. Reprezentanti musejí zabrat, aby přeskočili právě Ázerbájdžán a získali na další období lepší postavení v Evropě. A co když onu rozlučku s kvalifikací nezvládnou? První na ráně bude kouč.