InfografikaZdroj: DeníkKopačky pověsil na hřebík teprve před rokem a půl, ale do důležité pozice v managementu naskočil rychle. Žádné velké rozkoukávání, bývalý reprezentant dostal od začátku vysoké pravomoci a brzy se stal prvním mužem sportovního úseku. „Je to velká zodpovědnost, ale láká mě Spartě pomoci, aby to vypadalo jinak. Spousta lidí mě odrazovala, že načasování není dobré,“ vyprávěl Rosický v prosinci po svém jmenování do pozice sportovního ředitele.

Nebylo se čemu divit, Sparta prožívala bídné období. Na hlavu tehdejšího trenéra Zdeňka Ščasného dopadala silná kritika a před někdejším záložníkem tak hned byla těžká volba. Svého kolegu v zimní pauze podržel, v průběhu ročníku už však ztratilo vedení klubu trpělivost a zkušený kouč se pakoval. Rosický tak měl před sebou další výzvu. Najít muže, který z lavičky pozvedne letenský celek.

Nový trenér fotbalistů Sparty Praha Václav Jílek (vlevo) a sportovní ředitel Tomáš Rosický.
Cíle do nové sezóny? Důvěra fanoušků a respekt soupeřů, říká trenér Sparty Jílek

Trenérem se nakonec stal Václav Jílek, který už má se Spartou zkušenosti z pozice asistenta. „Fotbal s Tomášem vidíme velice podobně, což je velká deviza,“ prohlásil trenér po svém jmenování.

Rosický je také podepsán pod příchodem nových posil. „Konzultuji to s trenérem a pak je odprezentuji před majitelem a generálním ředitelem,“ vysvětlil Rosický.

Sváry vymizely

Právě generální ředitel je důležitou rolí v celém sparťanském soukolí. Pravou rukou Křetínského byl dlouho Adam Kotalík, loni v září jej však vystřídal František Čupr. „Bude schopen vést klub samostatněji než kdokoli jiný. Má velkou autoritu a bude umět rozhodnout všechny otázky. Je nyní vrcholem a hlavou celého klubu,“ prohlásil tehdy Křetínský.

Právě jeden z nejbohatších Čechů má však stále hlavní slovo. Zatímco dříve ale nebylo výjimkou, že mezi jednotlivými pozicemi, které obsadil, byly sváry, nyní by mohlo vše klapat. Začnou se tedy jeho poslední tahy Spartě konečně vyplácet?

Martin Graiciar se stal posilou Sparty.
Sparta přivedla na hostování z Fiorentiny talentovaného útočníka Graiciara