„Máme dva klasické útočníky. Všichni vidí, že Standa Tecl se vrací zpátky do formy, ve které byl, hlavně pohybově. Veškeré testy měl skvělé, hlavně rychlostní. O Standovi jsem přesvědčený, že to bude útočník číslo jedna," řekl novinářům Trpišovský po prohře 0:1 v přípravném zápase s druholigovým Ústím nad Labem.

Fotbalové utkání finále MOL Cupu mezi celky SK Slavia Praha a FK Jablonec 9. května v Mladé Boleslavi. Uprostřed Stanislav Tecl.
Sázka na Tecla. Slavii požene za titulem

Tecl si na podzim připsal v 10 ligových zápasech gól, zatímco bahrajnský útočník Hilál v devíti startech ani jeden. „Júsuf má v uvozovkách trošku nůž na krku, aby dokázal, že na Slavii má. V tréninku má momenty, kdy mu nemůžete sebrat míč. Mluvil o tom Martin Hašek (jeho bývalý trenér v Bohemians 1905), u něho je to o tom, aby byl fyzicky na výši," konstatoval Trpišovský.

Výsledky jen v tréninku nestačí

„Pokud ho nutíte do běhání, presinku, náběhů, tak se rychle unaví. Potřebuje na to kapacitu, kterou teď nabírá. Teď jde o to, aby zůstal zdravý. Útočník ve Slavii musí pracovat, běhat, mít výkony a dávat góly. Jedna věc je ukazovat to na tréninku. On nám to musí ukázat v zápasech," uvedl třiačtyřicetiletý kouč.

 Milan Škoda se raduje z gólu.
Škoda po osmi letech opouští Slavii, bude hrát za turecký Rizespor

„Teď chceme vsadit na tuto dvojici, aby nám přes jaro ukázali, že mohou být útočníky číslo jedna i na příští sezonu, a hlavně si šetříme místo pro Petara Musu, se kterým hodně počítáme," prohlásil Trpišovský.

Jednadvacetiletý Chorvat přestoupil do Slavie v létě 2017, ale klub ho poslal na hostování na Žižkov a posléze do Liberce, kde na podzim nastřílel sedm branek v 17 ligových duelech. „Zvažovali jsme, jestli ho vzít sem už teď, nebo aby měl herní praxi, byl v prostředí, kde se mu daří a kde bude pravidelně hrát. Bylo to hodně velká téma," prozradil Trpišovský. Kromě Musy by se v létě měl k obhájci titulu vrátit i Van Buren, který je v Haagu pouze na hostování.

Největší posilou je Jan Nezmar

Slávistický kouč přiznal, že červenobílí zvažovali i angažmá ruského kanonýra Nikolaje Komličenka z Mladé Boleslavi. „Uvažovali jsme o něm koncem podzimní části. Chtěli jsme hostování s opcí, ale kluby k dohodě nedospěly," uvedl Trpišovský.

Britský cyklista Simon Yates v cíli 15. etapy Tour de France.
Tour de France i Giro by mohly startovat v Praze. Ve hře jsou roky 2022 a 2026

Vršovický celek přivedl v zimní přestávce záložníka Patrika Hellebranda a předtím uplatnil opci na defenzivního univerzála Ladislava Takácse. K týmu se připojil i liberijský středopolař Oscar Dorley, který do Slavie přestoupil už v létě. Za největší posilu ale Trpišovský označil setrvání sportovního ředitele Jana Nezmara, přestože se v prosinci spekulovalo o tom, že podal výpověď.

„Jsem rád, že tady s námi zůstává, protože jsme něco rozpracovali a něčeho dosáhli, ale furt je před námi strašně moc práce, ať už na jaře nebo v další sezoně. On je taková hlava, u které se všechno sbíhá. Myslím si, že je nejhůře nahraditelný člověk ve Slavii. To, že zůstává, je možná ta největší posila v tomhle přestupním oknu," prohlásil Trpišovský.