Obě pražská „S“ vyrazila nabírat fyzickou sílu. Každý tým na jiný konec republiky. Slavia mokne ve Špindlerově Mlýně, sparťanům svítí slunce na západě Čech ve Františkových Lázních.

Jaký mají program? Kdo marodí? A v jaké náladě začali cestu k dalšímu boji o ligový primát?

Program. „Sešívaní“ ve středuabsolvovali tradiční fáze. Dopoledne výběh, cvičení s vodními pytli a švihadly, odpoledne pak jízda po krkonošských kopcích na kole. „Slyšel jsem, že kouč Jarolím má tvrdé tréninky. Fyzicky jsou opravdu náročné,“ prozradila nová posila Slavie, bek Ondřej Čelůstka.

Družina trenéra Chovance má denně naordinované trojfázové tréninky. Dopoledne síla, po obědě práce s míčem a odpoledne posilovna a plavání. „Měli jsme dobré fyzické testy, tak hodně pracujeme s míčem. Což je dobře. Lepší než běhat v lesích,“ říkal gólman Jaromír Blažek.

Kde se připravují. Slavia nemění místo už dlouhé roky. Opět Krkonoše, opět Švýcarská bouda. Nečekanou komplikací je však neustálý déšť. „Takové počasí jsem v letní přípravě snad ještě nezažil,“ zlobil se navrátilec do mistrovského celku Stanislav Vlček. Teploměr na horské chalupě ukazoval v poledne chladivých osm stupňů.

Františkovy Lázně jsou oázou pro nabrání psychických i fyzických sil. „Tohle místo i hotel naplňují moje představy. Máme tu krásné hřiště, okolí i dobré prostory pro regeneraci,“ pochvaloval si Jozef Chovanec, hlavní trenér Sparty.

Zdravotní stav. Tým Slaviesi přivezl na soustředění tři marody. Vladimíra Šmicra, Milana Černého a Tomáše Pekharta. „Vláďa je ve fázi rekonvalescence, Milan a Tomáš si přivezli drobné šrámy,“ uvedl lékař týmu Michal Říha.

Velkou komplikací pro Spartu je nečekané zranění kapitána Patrika Bergra, který si první den soustředění podvrtnul koleno a má v Praze naordinovaný klid. Navíc v testech propadli Peter a Piroska. „Dostali poslední šanci, pokud by nesplnili, tak tady končí,“ zlobil se letenský kouč.

Posily. S mistrovským týmem se připravují všechny nové posily – Vlček, Vomáčka, Hloušek a Trubila. S týmem je také Čelůstka. Na soustředění jsou i testovaní hráči – brazilský gólman Villar a obránce Nešpor.

Nováčci druhého celku Kalouda, Kuncl, Hoheneder i Jirouš už pilně trénují s novými spoluhráči. Sparta ovšem touží po dalších akvizicích. Přijít by měl ještě jeden útočník a zřejmě záložník Brna Marek Střeštík. „Můžu potvrdit, že o něj máme zájem,“ svěřil se Chovanec.

Nálada. U oběda sršel nejvíce stůl tradičních šprýmařské dvojice Šmicr – Šenkeřík. „Kluky poznávám. Ale nálada je tu opravdu pohodová,“ popisoval své čerstvé zážitky s týmem novic Čelůstka.

Více než dobrá. Na včerejším tréninku sršely vtípky. Perlili především letenští veteráni Blažek a Řepka. „Teď to přijdééé,“ hecoval při své střelbě na branku spoluhráče stoper Sparty. „Áááá pan střelec. Ten je ještě čerstvej. Tak se ukaž,“ škádlil nováčka Jirouše letenský gólman.

DANIEL HAJNÝ, PAVEL HOZNÉDL