Je to symbolické. Oba útočníci si nejdřív prošli dlouho druhou ligou, aby loni na podzim jako nováčci a tygři vypuštění z klece vletěli ohromujícím způsobem do nejvyšší soutěže. Odměna za výkony na sebe nenechala dlouho čekat.

Jeden střílel góly, druhý zahříval lavičku 

Při srovnání vzestupu obou zlínských odchovanců je ale přece jen o trochu víc fascinující příběh Poznara. Železník střílel góly pravidelně, jeho jméno mělo určitý zvuk, zato na centimetry vyšší kolega před dvěma lety jen zahříval lavičku, když ševce ve Fotbalové národní lize trénoval Martin Pulpit. Setrval však a po příchodu Bohumila Páníka ke kormidlu naplnil svůj potenciál.

„Pozny na sobě pracoval. A když si člověk přidává, tak se mu to vždycky vrátí. Navíc v lize jsme pak byli víc sledovaní. Dařilo se mu a díky tomu teď dostal takovou nabídku, kterou si plně zaslouží," poznamenal šestadvacetiletý Železník.

Rozdíl mezi Slavií a Zlínem 

O necelé dva roky starší obdivovatel Thierry Henryho si nyní může k němu přijít pro rady, jak se adaptovat ve špičkovém klubu. Lukáš Železník má ve Slavii za sebou tři čtvrtě roku a ví, jaký je to rozdíl oproti Zlínu.

„Člověk je pod daleko silnějším tlakem. Sleduje jej víc fanoušků a větší pozornost na něj směřují i média," nastínil. „Je potřeba být pořád stejný, aby to člověk zvládl. Pozny si s tím určitě poradí a v Plzni zapadne," věří známý bojovník.

Čtěte také: Útočník Nešpor přestoupil ze Sparty do polského Lubinu