Druholigový nováček FK Olympia Praha má jiné stra-šáky. „Nechceme skončit jako Prostějov nebo Vltavín,“ varuje brankář Luděk Frydrych před osudem týmů, které se rok po postupu pakovaly dolů a navíc nehrály v soutěži důstojnou roli. „Na Strahově jsme maximálně spokojeni, zázemí je perfektní,“ říká.

Hráči Viktorie Žižkov. Ilustrační foto.
Strahovská Olympia začala výhrou, Žižkov hraje v Budějovicích

Novou lokaci si trenér Sazima pochvaluje

Mužstvo působilo ještě loni pod názvem Olympia Hradec Králové. Vyhrálo ale ČFL a na druhou nejvyšší soutěž nemělo odpovídající stadion. „Chtěli jsme hrát v Hradci, ale nebylo to možné, proto jsme vděčni vedení FAČRu, že nám umožnilo nastupovat na Strahově,“ popisuje nucený odchod do metropole majitel Angelous Goulis. Zároveň nevylučuje, že by se klub na Strahově mohl zabydlet trvale. „Přesunuli jsme celou akciovou společnost do Prahy a nebylo by fér, abychom za rok, dva odešli zpět do Hradce.“

Novou lokaci si pochvaluje i trenér Miloš Sazima. „V Hradci na nás chodilo 200 diváků. Na Strahov jich na úvodní zápas přišlo 350 a dokázali vytvořit skvělou atmosféru. Teď hrajeme s Viktorií Žižkov, návštěva bude ještě lepší,“ těší se.

Tým měl vynikající start 

Starou adresu, zdá se, nikdo neoplakává. „V Hradci nám dávali všichni najevo, že prioritním klubem je FK, který je vlastněn městem. V dané situaci byl přesun do Prahy jediným řešením, zvláště, když se městský stadion bude opravovat,“ líčí kormidelník. Tým, který má jeden z nejnižších věkových průměrů ve druhé lize, nechce být v soutěži jen do počtu.

Start měl vynikající, v úvodních dvou duelech si připsal čtyři body a také vzhledem ke zbytku sezony je optimisticky naladěný. „Chceme dávat šanci mladým hráčům, zároveň věříme, že dokážeme na podzim nabrat tolik bodů, abychom na jaře neměli problémy se záchranou. I když víme, že síla soupeřů je velká a jako nováček to nebudeme mít jednoduché,“ plánuje Sazima, který nemá obavy ani z nezkušenosti svých svěřenců. „Mužstev, které mají méně zkušené hráče, je v li-ze více. Na to trochu spoléháme. Bojovností, zdravou agresivitou a fotbalovým umem chceme nahradit nedostatek zkušeností.“

Hráči FK Dukla Praha. Ilustrační foto.
Dukle se start nevyvedl. Vízek věří ve zlepšení

Přesun do Prahy znamená pro Olympii další derby. Kromě tradičních s Hradcem Králové a Pardubicemi přibude pražské s Viktorií Žižkov. „Chceme jít zápas od zápasu. Vzájemné utkání bude pikantní spíše pro naše hradecké protivníky a novináře. Pro nás je souboj s Pardubicemi stejný jako s Hradcem, Viktorkou nebo kterýmkoliv jiným soupeřem. Vždy chceme vyhrát,“ dodává Sazima.