„Teď máme jen předsedu a ten musí předložit návrh na novou komisi, s níž chce spolupracovat. Před zahájením soutěží pak musí předložit listiny rozhodčích. Pan Listkiewicz představil svou vizi na výkonném výboru a byl jsem mile překvapen, jaké znalosti o českém prostředí má," řekl novinářům předseda FAČR Miroslav Pelta.

Je členem komise rozhodčích FIFA

Třiašedesátiletý Listkiewicz býval elitním evropským sudím. Pískal i finále MS 1990, nominován byl také na olympijské hry 1988, ME 1988 či MS 1994. Od roku 1989 působil v polské asociaci jako tiskový mluvčí, generální sekretář, místopředseda a mezi lety 1999 až 2008 i jako předseda. Momentálně je členem komise rozhodčích FIFA.

Komisi rozhodčích v závěru minulé sezony vedl Miroslav Tulinger, který nahradil Dagmar Damkovou. Ta v průběhu jara rezignovala kvůli pracovnímu vytížení v mezinárodních organizacích UEFA a FIFA.

Pelta věří, že Listkiewicz je dobrá volba

Pelta věří, že Listkiewicz je dobrá volba. „V českým podmínkách má vždy předseda komise rozhodčích nějaký původ, prosparťanský, proplzeňský, proslávistický nebo jaký. Vždy má od začátku ztíženou pozici. Doufám, že tento krok přispěje ke zvýšení důvěry v komisi," uvedl Pelta.

„Chtěli jsme přivést někoho, kdo má mezinárodní renomé, protože je třeba nahradit Dášu Damkovou, která je v komisi UEFA a přenášela to na českou úroveň," uvedl Pelta. „Jedním ze členů nové komise by měla být Dáša Damková, aby byla zachována kontinuita. Další členové budou na výběru pana Listkiewicze," dodal Pelta.

Listkiewicz chce větší otevřenost

Polský šéf českých sudích plánuje větší otevřenost vůči veřejnosti. „Teď jsme byli uzavřenější, nikdo nevěděl, jaký rozhodčí má jaký trest. Pan Listkiewicz má představu, že by chtěl každý týden vyhodnocovat kolo, aby se řeklo, kdo pochybil a jaké jsou tresty," řekl Pelta.

Čtěte také: Novým trenérem fotbalové reprezentace se asi stane Jarolím