Užíváte si fotbalový důchod?
Ano, užívám. Člověk stárne, hlava chce jít, ale tělo už moc ne. (směje se) Chodím se dívat na mládež, hledat talenty. Baví mě to. Člověk jim může ještě něco předat.

Trenéřina nebo jiná činnost v dospělém fotbalu vás neláká?
Ne, na ně máme zkušenější. Práce s mladými mě baví, ale s některými bych se nechtěl nervovat.

Patrick Schick v dresu AS Řím.
Fotbalový optimista Patrik Schick: Hra reprezentace se zlepšuje

Změnilo se toho hodně od doby, co jste vy sám začínal?
V současné době se pořád na něco čeká. Stále se ptám, kde jsou ti mladí kluci, co vyhrávali v Evropě. Asi se něco dělá špatně při přechodu do dospělého fotbalu. K čemu jsou dobré soutěže, kde se nesestupuje a nepostupuje. Hráči se takhle neobouchají. Pořád chceme čekat do jednadvaceti, až dospějí. Zastávám názor, že když je kluk dobrý v šestnácti, tak ať hraje druhou nebo třetí ligu. Bylo to tak za nás pod trenérem Ježkem. Vytáhl pět šest mladých a vyhrálo se několik titulů v řadě.

Je tedy problém v juniorské lize, kde nakonec stejně nastupují i starší hráči?
Určitě. Navíc pak vidíte zápas Ostravy se Slavií, která má v sestavě pět lidí z áčka a prohraje 4:8. (směje se) Taková soutěž nemá cenu. Jak říkám, pořád na něco čekáme. Podívejte se na Arnolda z Liverpoolu, kterému je devatenáct. Klopp se nebojí nasadit mladé. Tohle je o férovosti trenéra. U nás se teď ukázalo, že jeden z mála férových je Petr Rada. Kluci mu to na hřišti vrátili.

Funguje mládež v Itálii lépe?
Asi ano. Každých čtrnáct dní se dělají různé výběry, sjíždí se mládež z celého regionu a hráči se zkouší.

Italové nepostoupili na mistrovství světa. Jak to prožívali?
Ani já jsem si nedovedl představit šampionát bez Italů. Každému někdy dojde šťáva. Aspoň jim neúspěch trochu srazí hřebínek. Trpí tím, že mají spoustu cizinců. Vezměte si Inter, kde jsou asi čtyři domácí hráči. Z fotbalu je byznys, nejde tolik o sport. 

Jak hodnotíte výkony české reprezentace?
O nich se nechci bavit. Přijde mi, že manažeři prosazují své hráče, a pak to takhle vypadá.

Antonín Barák se raduje z reprezentačního gólu.
Barák po vydařené sezoně: Porazit AC Milán? Zjistil jsem, že se to dá

A co říkáte na Spartu?
Už to není jako dřív. Třináct let bez Ligy mistrů, za sedm let jeden titul. A nic se nemění. Pan Křetínský je dobrý obchodník, ale ve fotbale… (zamyslí se) Chtěl bych vidět, kdyby mu třináct let takhle fungovala firma, jestli by v ní nechal stejný management. Co se fotbalu týče, nemá kolem sebe asi dobré lidi.

Loni v létě přišel trenér Stramaccioni. Jaký ohlas mělo jeho angažování v Itálii?
Všichni se smáli. Všude ho vyhazovali, nikde neměl výsledky, pak zmizel z Itálie. Někteří kluci říkali, že Sparta nebude hrát ani poháry… Ale samozřejmě je to těžké. Na trenéra jsou tlaky, aby hned vyhrával. Chce to dlouhodobý projekt s koučem, který umí pracovat s mládeží a nakombinovat tým s pár zkušenými borci.

Mezinárodní cesta není pro Spartu správná?
Měla by vychovávat trenéry i mládež. Aby za ni hráli takoví (zdůrazňuje) zahraniční hráči, nemá cenu. V Česku jsou stejně kvalitní a dvakrát levnější. Peníze navíc nejdou mezi naše kluby, které potřebují z něčeho žít.

Chtěl byste pomoci?
Jsem sparťan tělem i duší. Je i spousta dalších, kteří by mohli pomoct, nikdo tam však není. Asi vadíme… O tom to ale dneska tady je, že si hráči a další lidi už jen hrají na srdcaře. Ten dres je ale náš, my jsme sparťani.

Tohle vnímáte jako chybu?
Určitě. Ale tak majitel má v klubu peníze. Ať si je utrácí, jak chce. Je však vidět, že se hodně změnilo. Dřív se na Spartu jezdilo s tím, že už v Průhonicích prohráváte 0:3. Nyní jezdí týmy na Letnou pro body.

Tomáš Skuhravý

* bývalý fotbalový útočník
* narozen 7. září 1965
* většinu kariéry strávil ve Spartě a v italském Janově, kde je nejlepším střelcem cizincem v historii
* v národním týmu odehrál 49 zápasů, vstřelil 17 gólů

Kouč Karel Jarolím.
V Egyptě píší, že se Jarolím dohodl s Al Ahlí. Nabídka mi na stole neleží, řekl