Ne, nedíval se na televizi, když poslouchal znělku Ligy mistrů. Byl přímo na místě, v divokém moldavském Tiraspolu, věděl, že musí tým v duelu se Šeriffem podržet a…

Je to normální zápas…

„Pořád jsem si říkal, že je to normální zápas,“ uklidňoval se Jan Hanuš, gólman Slavie, před začátkem 3. předkola Ligy mistrů. „Ale nervózní jsem nebyl,“ ujišťoval po utkání, v němž vychytal nulu (0:0).

Aby bylo jasno: je mu jednadvacet let, dosud nastupoval jen ve třetí lize za slávistickou rezervu či Spartu Krč.

Nejdřívebyl napsán na soupisku mistrovského „áčka“. Poté vešlo ve známost, že Lotyš Romanovs, jenž měl být v hierarchii brankářů nad ním, má stop na čtyři zápasy pro evropské poháry. Ještě později se jedničce Vaniakovi nepovedl úvodní ligový duel s Mladou Boleslaví. A nakonec kouč Karel Jarolím vsadil ve velmi důležitém zápase právě na Hanuše. „Svou roli splnil,“ chválil ho po duelu Jarolímův asistent Pavel Řehák.

Podobný příběh

Že už jste podobný příběh četli? Nemýlíte se, Hanušova story v mnohém připomíná tu, který napsal vloni v prosinci Jakub Diviš. Před posledním utkáním Poháru UEFA proti Ajaxu byl Vaniak v trestu a on dostal přednost před zkušenějším Michalem Vorlem. V té době též bez jediného ligového startu…

Utkání tehdy zvládl skvěle, byť dostal dva góly. Hanuš chyboval v 19. minutě, branka Šeriffu ale nebyla uznána pro ofsajd. Působil lehce nervózně, i se štěstím ale vychytal nejcennější nulu ve svém životě.

Šlo o hodně

Diviš se postavil proti sokovi slavného jména, ale nemohl ztratit zdaleka tolik, jednalo se o utkání, před nímž už bylo jasné, že Slavia ze skupiny nepostoupí.

To Hanuš, kdyby zápas pokazil, mohl obhájci titulu zatarasit cestu za miliony z postupu do Ligy mistrů.

„Byl bych rád, kdybych v bráně zůstal,“ vyhlásil Hanuš sebevědomě. „Martin Vaniak mi hodně pomohl, moc mu děkuji,“ řekl na adresu svého parťáka a zároveň rivala.

Diviš se, přes nadějný začátek, zatím ve Slavii neprosadil, nedávno odešel na hostování do Prešova.

Otázka tedy zní: stane se Hanuš Vaniakovým následovníkem, anebo zvolí „Divišovu cestu“?