Rozčarování bylo cítit na hony daleko.

„Bolí to,“ hlesl brankář Tomáš Vaclík. „Je to škoda, bod jsme potřebovali,“ dodal Vladimír Darida. Svěřenci trenéra Karla Jarolíma zůstali na třetím místě kvalifikační skupiny C, avšak ze sedmi zápasů dosud vydolovali nicotných devět bodů. A to je i pro barážovou naději vážně málo.

Favorit byl přitom v pátek nesvůj. Možná i k poražení. Jenže domácí toho nevyužili. Možná i proto, že v základní jedenáctce chyběly opory. Dočkal, Kadeřábek nebo Krejčí nehráli, aby nedostali kartu…

Ještě více šokoval pohled na tribuny. Hymnu totiž zpíval poloprázdný stadion.

Bořek Dočkal (vpravo) a Stefan Johansen z Norska.
Pozor na chyby. Češi vyzvou mistry světa a doufají v zázrak

Stovky fanoušků čekaly před branami Edenu na vstupní kontrolu. A právě tihle opozdilci neviděli míč v síti. Po zmatcích v domácí obraně skóroval Timo Werner. Hostující sektor – pochopitelně nabitý k prasknutí – křepčil radostí.

Šance na odpověď přišla po jedenácti minutách. Kopic vedl nadějný brejk, jenže všechno dopadlo neslavně. Marně si Krmenčík ukazoval, že chce míč. Češi přitlačili. Získávali balony, ale v nejdůležitějších chvílích už to tak slavné nebylo.

Hosté jako by změnili taktiku. Už se nikam nehnali. Češi ze hry soupeře „na údržbu“ profitovali. Jankto mohl jít na bránu. Sám… Ofsajd? Jestli ano, tak milimetrový.

Největší možnost si hráči v červených dresech vytvořili před odchodem do kabin. Na tribunách to zahučelo, když Gebre Selassie volil místo střely z vápna nepřesný centr. Možná si zklamáním vytrhl pár vlasů.

Druhý poločas se nesl v podobném duchu. Minuty plynuly a favorit si hlídal hubené vítězství. Občas zasahoval Vaclík, občas Ter Stegen, nicméně větší příležitosti dlouho nebyly k vidění.

Petr Hronek
Potvrzeno. Fastav získal Mehanoviče s Hronkem. Odchází Fantiš s Holíkem

Hosté často spoléhali na umění Özila. Bral si míč, dral se do vápna. Ale marně. Hvězda z Arsenalu zkusila rozehrát i rohový kop, leč ze standardky nic nebylo – tedy pokud nepočítáte srážku vlastních spoluhráčů. A potom přišla 78. minuta, kdy se balonu chopil Vladimír Darida. Krásná rána zapadla pod břevno!

Eden bouřil nadšením, ale vydrželo to jen deset minut. Němci totiž přispěchali s odpovědí – po standardní situaci se trefil Mats Hummels. Zkušený bek zajistil favoritovi těsnou výhru. „Zahráli to skvěle,“ uznal Vaclík.

Úřadující mistři světa protáhli svou neporazitelnost na šestnáct zápasů a dál míří za pohodlným postupem. „Ale měli jsme štěstí,“ podotkl hostující kouč Joachim Löw.

Ale zpět k českému týmu. O čem bude pondělní zápas na půdě Severní Irska? Reprezentace tam odjede s mottem: naděje umírá poslední. Jenže ostrovní tým je o sedm bodů napřed – včera uspěl v San Marinu.

Brankář Petr Čech.
Petr Čech myslí na druhé: My z Arsenalu dáváme peníze naší nadaci