Největší radost udělala (nejen svým) fanouškům Plzeň. Viktoria již má po čtvrtku postup v kapse, na západě Čech se bude hrát Evropská liga i na jaře. Takový úspěch zažívají Limberský a spol. po delší odmlce (po čtyřech letech). „Je to nadstavba,“ řekl staronový kouč Pavel Vrba. Řada fotbalistů pod ním předvádí výkony, jež zvedají davy ze sedaček. Důkazem budiž Milan Petržela, který zářil i proti Bukurešti. „A když nám vydrží forma, dotáhneme to daleko,“ dodal střelec jedné branky.

Kapitán Sparty Jaroslav Hlinka.
Sparta na Boleslav umí. Porazila ji podeváté v řadě

Hušbauer sestřelil Maccabi 

Optimismus? Ano. Leč nedivte se: Plzeň vládne i ligové scéně vychází jí, na co sáhne. Spokojenost byste našli také v Edenu, byť ne takovou. Parta trenéra Jaroslava Šilhavého, podpořená čínskými miliony, měla smělé plány s nejprestižnější evropskou soutěží. Ovšem i možnost bojovat v pohárech také na jaře je pochopitelně velkým lákadlem. Obzvlášť, když slávisté hrají v základní skupině po dlouhých osmi letech.

„Je škoda, že nám v létě nevyšla Liga mistrů, ale i tak jsem rád, že v Evropské lize nejsme někde vzadu a bojujeme o postup. Doufám, že toho využijeme,“ říká hrdina duelu Josef Hušbauer, který sestřelil Maccabi dvěma góly a dostal se do ideální sestavy 5. kola Evropské ligy.

Hráči Slavie.
Plzeň nemá konkurenci. Narazila také Slavia

Slávistům stačí neprohrát 

Poté, co Slavia prohrála v Plzni a její ambice na obhajobu titulu klesly na bod mrazu, přiznal klubový boss Jaroslav Tvrdík, že je stále o co hrát. „Druhé místo v lize, výhra v domácím poháru a postup ze skupiny Evropské ligy by bylo pořád velikým úspěchem,“ přiznává o něco skromnější cíle, než o jakých hovořil v červenci.

K postupu do jarní části Evropské ligy stačí slávistům zdánlivá maličkost neprohrát v závěrečném domácím zápase s Astanou. „Bude to pro nás takové play-off. Věřím, že přijde plno fanoušků a poženou nás za úspěchem,“ přeje si trenér Jaroslav Šilhavý.

Hokejisté HC Slavia. Ilustrační foto.
Slavia přišla o vítěznou sérii. Bojovný Vsetín ji zdolal po nájezdech

Je to vysoká škola 

Zlín už má jistotu, že ve skupině obsadí až poslední místo. Ale ani tady byste nezaznamenali poraženeckou náladu. Vždyť přinesl do české sbírky dva body za dvě remízy (v přepočtu na koeficient tedy stejně, jako by vyhrál dva zápasy v předkole).

„Je to pro nás vysoká škola. Byli jsme slušnými žáky,“ řekl kouč Bohumil Páník, jenž je s účinkováním mezi elitou spokojen. „Dostali jsme se do takové společnosti, ve kterou jsme nedávno ani nedoufali.“

Vítěz českého poháru se rozloučí s Evropou ve svém azylu na Hané, kde za dva týdny narazí na Lokomotiv Moskva. „A pak se budeme soustředit na to, abychom to prodali v lize a znovu uspěli v poháru. Výsledky přijdou,“ vzkázal Páník.