Na internetu se objevilo video s kultovní postavičkou Mr. Beanem, jenž z jedoucího auta ukazuje vztyčený prostředníček. Popisek: Josef Šural právě projíždí okolo Edenu.

K tomu si přičtěte příběh záložníka Josefa Hušbauera: předloni byl coby sparťan nejlepším střelcem ligy, před Vánoci podepsal smlouvu se Slavií. Neobvyklé!

Že v posledních letech v lize nejvíc vzrušovaly mače Sparty s Plzní? Už teď se můžete těšit i na velké pražské derby, jež se bude hrát 19. či 20. března.

Pochopitelně nejde jen o Šurala. Jeho případ pouze potvrzuje trend, který je patrný od podzimního vstupu čínské společnosti CEFC do Slavie. Ta sílí a Sparta už není tak suverénním vládcem Prahy jako předtím, byť vyhrála bitvu o Šurala.

„Slibem nezarmoutíš," rýpl si na Twitteru sparťanský záložník Lukáš Vácha.

Předně: Šural Slavii nic neslíbil. Potvrdil to slávistický šéf Jiří Šimáně i Šuralův agent David Nehoda.

Luxusní plat kolem půl milionu korun

Šural svoje rozhodnutí zatím nevysvětlil. Po penězích nešel, oba kluby mu údajně nabízely luxusní plat kolem půl milionu korun. Sparta s Libercem pořád jedná, ofenzivní univerzál zůstává v přípravě se Slovanem a v pondělí jel do Prahy na zdravotní testy.

Šuralův překvapivý koperníkovský obrat zacloumal fotbalovým Českem, které jeho přestupovou ságou žilo celý minulý týden. Pointa příběhu navíc načechrala rivalitu mezi Slavií a Spartou, jež se nenávidí už od konce 19. století, kdy sudí v úplně prvním derby odvolal již uznaný sparťanský gól.

Kromě frustrace a vzteku jsou tu i hlasy, které se snaží hysterii mírnit. Třeba Jiří Šimáně, prezident Slavie: „Ne každé zásnuby končí svatbou."

Třeba Lukáš Pokorný, Šuralův spoluhráč z Liberce: „Pepa je jedním z nejrozumnějších lidí se skvělým charakterem."

Třeba Jaroslav Tvrdík, místopředseda slávistické dozorčí rady: „Klídek. Slavia nepadá s jedním hráčem."

Slávisté o víkendu odehráli první zimní zápasy - a i bez Šurala si připsali povinná vítězství nad Vlašimí a Kolínem. Dál lákají svoji někdejší hvězdu Dušana Šventa či dalšího záložníka Martina Zemana, jehož jako teenagera vycepovala…

No ano, Sparta.

Výběr posil pro pražská „S"Josef Šural (z Liberce do Sparty). Nejžhavější přestup zimy. Nejdřív to vypadalo na Slavii, nakonec si vybral Spartu. Hvězda ligy, reprezentant.

Josef Hušbauer (ze Sparty do Slavie). Zajímavý transfer: velká jména mezi oběma arcirivaly moc často nepřestupují.

Ondřej Zahustel (z Mladé Boleslavi do Sparty). Pozor, o boleslavského univerzála usilovali i slávisté. Marně.

Lukáš Železník (ze Zlína do Slavie). Na podzim se stal ligovou kometou, nasázel osm gólů a řekl si o stěhování.

Jan Bořil (z Mladé Boleslavi do Slavie). Ideální posila na levý kraj obrany, v Edenu ho chtěli už na konci léta.

Jiří Pavlenka (z Ostravy do Slavie). Další, na koho platí slávistické: Chtěli jsme ho, máme ho. Mladý brankář už nakoukl do reprezentačního áčka.

Čtěte také: Slavia? Liberec? Nakonec ne! Šural míří jako třetí zimní posila do Sparty

Martin Mls