Jak si slávista užívá tu euforii a vzestup, jaký jeho klub momentálně zažívá?

Objektivní slávista musí být totálně nadšený. Slávista, který za sebou má nějaké zkušenosti a prožil si s klubem víc než pár sezon, si musí připadat jako v nebi. Pak jsou tu slávisté, kteří to moc neprožívají a z jakéhokoliv klopýtnutí dělají konec světa. No a my, kteří fandíme odjakživa, zažili jsme málem sestup a konec existence, jsme úplně v Jiříkově vidění. (směje se)

Trenér Slavie Jaroslav Šilhavý
Slavia vstupuje do EL. Nečeká nás nic lehkého, ale zvládneme to, věří Šilhavý

Když se ohlédnete o pár sezon zpět, tak se zdá ten návrat na výsluní až neuvěřitelný, že?

Tehdy to bylo strašlivé… Byl jsem u všech těch strašných výklepů. Když jsem seděl v Edenu a sledoval debakl 0:7 s Teplicemi, tak jsem jen zíral. Zažil jsem, když jsme se zachraňovali až v úplně posledním kole… byla to všechno záhada, mužstvo nebylo tak špatné, špatně bylo něco jiného. Když si projdu soupisky z té doby, tak si říkám, proč takový tým hrál o záchranu. Měli jsme na návštěvě při našem projektu Univerzita Slavia Tomáše Necida, který říkal, že když trénoval Pastoor, tak tréninky byly skvělé, stejně jako při jeho angažmá ve Zwolle, akorát že si prý trenér neuvědomoval, že na implementování toho holandského způsobu hry nejsou v české lize hráči, a dělal to násilím. Pro dnešní dny jde o strašně důležité poučení. 

A jak jste pak vnímal příchod čínských investorů? S obavami, nebo naopak s nadějí?

Bral jsem to jako neuvěřitelnou věc. Kdyby mi před pár lety někdo řekl, že nás koupí Číňani, tak se mu vysměju, totální sci-fi. Chápal bych, kdyby přišel nějaký ruský partner. Je tu silná ruská komunita a dávalo by to smysl. Mluvilo se také o nějakém šejkovi, to už ale byla pohádka. A pak Čína a já si říkal: proč? Co to je? (směje se) A dopadlo to tak, že se modlím, aby měli trpělivost a vydrželo to co nejdéle. Je to pozitivní i pro celou českou ligu. Blíží se derby a Sparta s Křetínským i Slavia s Tvrdíkem mají obrovskou finanční i me-diální sílu. Plzeň tohle nemůže vůbec dělat. Jak se modlím, aby tady zůstali Číňani, tak přeju Spartě, aby ten jejich experiment neskončil totálním průšvihem a Křetinský se nesbalil pryč. To by destabilizovalo celou ligu. To je takové typické slávistické přemýšlení, rádi řešíme, co ostatní. (směje se)

SK Sigma - SK Slavia Praha 1:1
Kdy platí gól rukou, a kdy ne? Olomouc jásá, Slavia má vztek

Pojďme konečně k derby. Co pro vás znamená?

Derby je vrchol sezony, zápas zápasů. Vůbec nechápu, že se dříve spekulovalo o tom, že zápas roku byl Plzeň Sparta. Dělalo se z toho takové falešné derby. Derby Slavie se Spartou je úžasná věc, o to víc, že sedím na Smíchově a koukám na Císařskou louku, kde se hrálo úplně první derby. Hned vedle baráku je rozlámaná Plzeňka, kde se první hráči převlékali do dresů, o to víc to prožívám. Půlka kamarádů permanentkářů na derby ale nejde, nesnáší tlak a tíhu, že se musí vyhrát a co se všechno stane, když se to nepovede. Nejdou, protože by si to prý neužili, a já už vím, že budou chodit po náplavce a volat mi, jaký je průběžný stav. Takže si to taky neužiju. (směje se)

Vybavíte si své první derby?

Ano, to bylo na Spartě a rozhodl jej Jarolím. To si pamatuju, jak jsem hopsal za plotem za vlajkami, ale ze hry nic neměl. Vlastně žádné derby si moc nepamatuju, člověk je v transu a já přemýšlím, jestli jsou derby vůbec hezké zápasy… Někdy je to samá taktika.

A na jaké vzpomínáte vůbec nejraději?

Nejraději vzpomínám na to, jak tam Krajčík napálil čtvrtý gól, to byla totální euforie.

Fotbalisté Slavie. Ilustrační foto.
Slavia pohodu nezískala. Klokani derby umějí

Jaký výsledek v neděli tipujete?

Tipuji 2:1, protože jsem přesvědčen, že Sparta nedá víc než jeden gól. Žádný nebo jeden, když jeden, tak věřím, že ji přestřílíme.

A kdo bude hvězdou derby?

Hušbauer! Je neskutečný a je to o to pikantnější, že přišel ze Sparty. Daří se mu a jde o hráče, který nás dovedl k titulu. V minulé sezoně přišel útlum, všichni se zatáhli a nikdo nechtěl vzít odpovědnost na sebe. A on zápasy urval.

Hráči Slavie.
Slavia si zoufá. Byli jsme zbrklí, řekl Škoda

Bez sparťanaNa tomto místě měl být rozhovor s fanouškem obou „S“, ale oslovení zástupci fan klubů Sparty z Prahy i okolí se slušně omluvili, že by za současné situace nechtěli mluvit do médií.

Na Letné to vře…Že na Spartě neprožívají zrovna šťastné období, je všeobecně známo. Fotbalisté málokdy okomentují situaci v kabině, ale někdy se tak stane. Ne tak dávno si „pustili pusu na špacír“ například Štetina s Lafatou. Slovenský obránce potvrdil, že letní zahraniční posily by mohly makat o něco víc, kapitán a kanonýr Lafata pak v televizní talk show přiznal, že změn prostě bylo až moc. Změny… ty se dají nějak přežít, ale nejčerstvější zprávy ze kabiny nedávají fanouškům před derby příliš optimismu. Do sebe se totiž pustili David Hovorka s Rio Mavubou… Chování chuligánů při utkání s Karvinou zase ostře odsoudil majitel klubu Daniel Křetínský. Jednak se omluvil příznivcům za výsledky a vyjádřil podporu kouči. „Výroky, které posílají kohokoli do plynu, nebo vykřikují na trenéra vulgární urážky, na Spartu nepatří. Ty, kteří se k tomu snížili, nepovažujeme za naše fanoušky a žádáme je, aby na stadion nechodili,“ prohlásil boss Sparty na klubovém webu.