Vladimír Šmicer se stal trenérem reprezentace!

Ať už přezdívané štístko dosáhlo v kariéře požehnaně triumfů a ocenění, na funkci hlavního kouče bude vzpomínat „jen“ s úsměvem.

Britské ostrovy žily několik hodin v omylu, že bývalý miláček Liverpoolu stanul v čele národního týmu. „No, pár esemesek jsem od známých dostal, ale hned jsem jim to vyvrátil,“ usmál se Šmicer.

Není manažer jako manažer

Když totiž v pondělí ohlásil konec aktivní kariéry, hned v úterý se stal manažerem reprezentace. A tady začal šum, na kterém se nachytala i prestižní a renomovaná BBC, která nesprávně přeložila slovo „manažer“. Na Ostrovech se pod tímto pojmem hovoří jako o trenérovi.

V době, kdy Anglie nechápala, tak byl Šmicer uváděn do nového úřadu. „Jsem zato hrozně rád. Do téhle funkce jsem se těšil,“ říkal včera, 24 hodin po jmenování. Před lety oblékal národní dres, tentokrát se vsoukal do moderního obleku. „Vlastně tu znám řadu hráčů a celý realizační tým.“

Jako Košťál?

Naposledy zastával Šmicerovo místo protřelý mazácký funkcionář Vlastimil Košťál, mocipán českého fotbalu ověnčený tisíci všemožnými přízvisky.

Teď Šmicer – chtělo by se říct „nebe a dudy“.

„No jo, Košťál. Na tuto otázku jsem čekal. Moje role ale bude trošičku jiná. Pan Košťál prakticky řídil svaz i reprezentaci. Dělal toho spousty na vlastní pěst. Ale to nic nemění na tom, že pro mužstvo odváděl dobrou práci, na to jsem si jako hráč nemohl stěžovat. Jeho další aktivity mimo už ale nechci hodnotit,“ vrátil se Šmicer ve vzpomínkách o rok a víc zpět.

Vzorem je spíš Bierhoff…

Nynější role manažera „štístka“ bude spíš napodobovat práci Němce Olivera Bierhoffa. Však ho znáte, to on dvěma góly zdemoloval sny českého týmu ve finále Eura 96.

„Vzpomínky na něj nejsou nejlepší, ale jako manažer je výtečný. Oliver u německé reprezentace je hodně vidět. Je to takový určitý vzor pro nás,“ přiznal Šmicer.

Trenérova pravá ruka

Samotná práce manažera se bude skládat z úzké spolupráce s koučem Bílkem. „Budu hodně nápomocen trenérovi. Taková pravá ruka, jakékoli přání mi bude takříkajíc rozkazem,“ zasmál se Šmicer.

„Hlavní kompetence budou: komunikace s hráči a trenéry. Vytvoříme určitou koncepci. Budu se podílet na organizování přátelských utkání, rezervacích hotelů. Budu dohlížet u sepisování sponzorských smluv a jejich následné dodržování. Jsou to všechno možná drobnosti, které ale nakonec utvoří celek,“ vyjmenoval Šmicer.

Snad českému fotbalu vrátí i štěstí…