Obě pražská S už znají své soupeře v základních skupinách premiérového ročníku Evropské ligy.

Z hlediska destinací byl milosrdný, zejména před Slavii ale postavil poměrně těžkou úlohu. Sešívané čeká ve skupině B španělská Valencia, francouzské Lille a italský Janov.

Sparta změří síly s nizozemským PSV Eindhoven, rumunskou Kluží a dánskou Kodaní. Na Letnou tak zavítají i bývalý sparťané Libor Sionko a Zdeněk Pospěch.

Obě pražská S byla nasazena až ve třetím výkonnostním koši. Reálně tak hrozilo, že si zopakují souboje se svými přemožiteli z předkola Ligy mistrů – Panathinaikosem Atény, resp. Šeriffem Tiraspol.

Letenští ochutnají západ i východ

S reálnou nadějí na postup do vyřazovací fáze mohou fotbalisté Sparty vyhlížet souboje se soupeři v základní skupině Evropské ligy.Páteční los jim přiřkl hratelné protivníky. Kdo se proti „rudým“ hochům postaví?

PSV Eindhoven

Slavné časy nizozemského klubu jsou v posledních letech pryč, přesto patří Eindhoven mezi lepší celky pohárové Evropy. Několikrát už postoupil do vyřazovacích bojů milionářské Ligy mistrů. Tu také v roce 1988 vyhrál. Může se pyšnit jednadvaceti ligovými tituly. Navíc v aktuálně čtvrtém týmu nizozemské ligy působil současný kouč Sparty Jozef Chovanec a to v letech 1988 až 1991.

FC Kodaň

Až na Letnou dorazí dánský klub, bude se v domácích ochozech tleskat i dvěma hráčům soupeře. V dresu Kodaně totiž působí bývalí sparťané. Záložník Libor Sionko a pravý obránce Zdeněk Pospěch, bývalý kapitán Sparty. Mistr dánské ligy z minulého ročníku nešťastně vypadl Apoelem Nikósie. Evropská liga tak má být pro ambiciózní klub náplastí na neúčast v milionářské soutěži.

Kluž

V posledním ročníku Ligy mistrů na sebe tento tým nečekaně upozornil už v základní skupině, kde porazil slavný AS Řím na jeho hřišti 1:2. Navíc uhrál remízu 0:0 na Stamford Bridge proti londýnské Chelsea. V elitním rumunském klubu ještě nedávno působil český trenér a současný kouč Mladé Boleslavi Dušan Uhrin mladší. Ten byl ale po neshodách s majiteli klubu odvolán.

DANIEL HAJNÝ

Slavia vyfasovala tři nejlepší z pěti

Fotbalový osud Slavii nepřál. Losování základních skupin Evropské ligy v Monaku skončilo dlouhým óóó. Český mistr se poměří s Valencií, Lille a FC Janov. Tedy s vyslanci tří z pěti nejlepších soutěží Evropy – Španělska, Francie a Itálie.

„Dostali jsme soupeře z vyspělých fotbalových zemí, bude to pro nás obrovská výzva, i pro naše fanoušky,“ uvedl trenér sešívaných Karel Jarolím.

Valencie

Velmi tvrdý oříšek. Edenský kotel se může těšit na špičkový tým Španělska a na Davida Villu. „Je to jeden z nejlepších útočníků planety. Jsem spokojený, diváci určitě taky,“ nezastíral radost Stanislav Vlček, útočník Slavie. Valencie v prvním výkonnostním koši patřila k nejsilnějším, vždyť i v posledním ročníku ligy skončila na šestém místě, pět bodů za Ligou mistrů. Slavia nemohla dostat těžšího.

Lille

Další přetěžká překážka. Že vám jméno francouzského týmu nic neříká? A co informace, že loni skončil pátý… „Na Lille mám osobní vzpomínky z doby, kdy jsem působil ve Francii, ale je to už dávno. Musíme sehnat aktuální informace,“ zadumal Jarolím.

FC Janov

Klub Tomáše Skuhravého. To on si přístavní město v polovině devadesátých let podmanil. Podle posledních zmínek by dnes kdysi obávaný a vytáhlý ostrostřelec měl v Janově vlastnit noční klub a příležitostně komentovat fotbal na lokální televizi. „Sledoval jsem Janov v loňské sezoně několikrát, určitě některé věci prokonzultujeme při přípravě i se synem Lukášem,“ naplánoval si Jarolím rozhovory s hráčem Sieny. Janov je rovněž pátým mužstvem posledního ročníku Serie A.

JAN ZELENKA

Novinky v nové lize

48 klubů bylo v monackém hotelu Grimaldi Forum rozlosováno do dvanácti čtyřčlenných skupin. Hrací systém se oproti dřívějšímu Poháru UEFA poměrně radikálně mění. Po vzoru Ligy mistrů se týmy utkají systémem každý s každým doma i venku.

Novinkou bude i experimentální nasazení dvou brankových sudí, kteří budou sledovat dění v obou šestnáctkách. Ti nebudou moci zasahovat přímo do hry, ale přes vysílačku budou moci pomáhat posuzovat sporné situace hlavnímu rozhodčímu.

Skupinová fáze začne prvními zápasy ve čtvrtek 17. září a skončí přesně o tři měsíce později. Do jarních bojů postoupí dva nejlepší celky, které doplní osmička mužstev ze třetích míst skupin Ligy mistrů.

Los základních skupin Evropské ligy
Skupina A: Ajax Amsterdam, RSC Anderlecht, Dinamo Záhřeb, Temešvár
Skupina B: Valencia, Olympique Lille, Slavia Praha, FC Janov
Skupina C: Hamburk, Celtic Glasgow, Hapoel Tel Aviv, Rapid Vídeň
Skupina D: Sporting Lisabon, Heerenveen, Hertha Berlín, Ventspils
Skupina E: AS Řím, Basilej, Fulham, CSKA Sofia
Skupina F: Panathinaikos Atény, Galatasaray Istanbul, Dinamo Bukurešť, Sturm Štýrský Hradec
Skupina G: Villarreal, Lazio Řím, Levski Sofia, Salcburk
Skupina H: Steaua Bukurešť, Fenerbahce Istanbul, Twente Enschede, Šeriff Tiraspol
Skupina I: Benfica Lisabon, Everton, AEK Atény, BATE Borisov
Skupina J: Šachtar Doněck, Bruggy, Partizan Bělehrad, Toulouse
Skupina K: PSV Eindhoven, FC Kodaň, Sparta Praha, Kluž
Skupina L: Werder Brémy, Austria Vídeň, Athletic Bilbao, Nacional Funchal

(rw)