Někdejší elitní sudí a později i šéf polského fotbalového svazu dobře ví, co ho u nás čeká. „Vím, že tu jsou s rozhodčími problémy. V Polsku jsme je taky měli a tvrdou prací se nám to podařilo změnit," řekl Listkiewicz na včerejší tiskové konferenci. Recept na úspěch? Dát šanci mladým a rozhodovat maximálně otevřeně a transparentně. Tak to alespoň plánuje. Dost specifické prostředí české kopané mu to jistě moc neulehčí…

Sudí budou hledat vlastní chyby

Jaké novinky chce zavést? Například jakési sebehodnocení rozhodčích v první a druhé lize. „To je u vás nová věc. Rozhodčí bude mít po zápase dva tři dny, aby svůj výkon analyzoval, popsal své chyby a uvedl, proč k nim došlo," prozradil. Budou-li sudí upřímní, měli by se ze svých chyb poučit. Nebudou-li, potkají se záhy s následky.

„Jde o to, aby rozhodčí vybral pár zásadních momentů zápasu, třeba proč odpískal, nebo naopak neodpískal penaltu, a zdůvodnil nám, proč si myslí, že pochybil, nebo nepochybil. Hlavní je, aby rozhodčí své chyby neopakovali," uvedl bývalý dlouholetý sudí Václav Krondl, člen nové komise rozhodčích.

Další známky svěžího větru z Polska? Listkiewicz chce po každém kole zveřejnit oficiální hodnocení ze strany komise, oproti minulosti by měly být zveřejňovány i postihy pro rozhodčí. Bývalá komise pod vedením Dagmar Damkové (ta je i nyní v Listkiewiczově týmu) otevřeností k médiím rozhodně neoplývala. „Jedenáct let jsem pracoval jako novinář, takže vím, co to obnáší," hlásí polský funkcionář.

Za rok videorevoluce?

Na nové listině rozhodčích pro obě nejvyšší soutěže chybí v minulosti ostře kritizovaní Tomáš Kocourek, Ondřej Lerch či Michal Paták. „Považujeme to za uzavřenou kapitolu. Dlouhodobě si nezískali důvěru," řekl k nim místopředseda Petr Mlsna. „Čím méně se bude o rozhodčích mluvit, tím lépe," dodal Listkiewicz. Mezi sudími je 18 nových jmen.

Listkiewicz také slibuje jednu velkou revoluci tolik diskutované videorozhodčí. „FIFA nám k tomu jako jedné z mála zemí dala svolení. Pracujeme na tom, projekt chceme mít hotový do konce roku a poslat ho do FIFA. Když všechno půjde dobře, od příští sezony by experiment s použitím videa při nejdůležitějších okamžicích zápasů mohl začít," prozradil.