Letenský výběr minulý týden zničil trpaslíka z Baltu 7:0 a dnes kouč poslal na trávník náhradníky. Výsledek? Vyrovnaný zápas.

Pro připomenutí: Plzeň loni narazila rovněž v předkole LM na soka z Estonska - Kalju tehdy Horváth a spol. smetli 4:0 a 6:2.

Sparťané slibovali, že se poperou o výhru a tedy bod do klubového i národního koeficientu. Díky brance Marečka začalo vše slibně - vedli 1:0, jenže domácím se podařilo ve druhém poločase vyrovnat. "Chtěli jsme potvrdit postup a zvítězit, ale podařilo se nám to jen částečně. Je to škoda, mrzí mě to," uvedl Lavička.

Osm změn v sestavě

Sparta vzhledem k výsledku úvodního zápasu udělala osm změn v sestavě, šanci tak dostali hráči, kteří do dosavadních dvou soutěžních utkání nezasáhli. Do Estonska navíc kvůli zdravotním potížím ani neodcestovali tradiční opory Josef Hušbauer, Ladislav Krejčí, Marek Matějovský, Costa a Roman Bednář.

Levadia vstoupila do zápasu zostra, zatímco na Spartě byla dlouho vidět nesehranost. Nadějný brejk nejprve zastavil na poslední chvíli Kováč, pak se dvakrát vyznamenal brankář Štěch, když konečky prstů vyrazil střelu Ivanova a poradil si i s Teeverovou dorážkou.

Pražané se do hry dostávali pomalu. Před Breznaníkovou a Dočkalovou střelou ještě stihla obrana míč zblokovat, v 38. minutě se ale hosté přece jen ujali vedení. Po spolupráci Kadeřábka s Konatém se hlavou prosadil Mareček.

Hned po přestávce mohla jít Sparta do dvougólového vedení, Nešpor však trefil jen břevno. O chvíli později neuspěl ani Breznaník, protože jeho tvrdý volej z hranice vápna skončil v kaštanové aleji za domácí brankou.

Bez šancí však nebyla ani Levadia a v 68. minutě se dočkala vyrovnání. Štěch nejprve vyrazil Tipuričovu hlavičku na roh, po něm už ale hostujícího brankáře překonal Teever. "Nečekal jsem, že si takhle zachytám, ale jsem rád, že jsem se ukázal," dodal sparťanský brankář, jenž prohrál s Bičíkem souboj o post muže číslo 1.

Největší rozdíl v efektivitě

Pět minut před koncem mohla dokonce jít Levadia do vedení, střelu Al Husianího totiž zastavila tyč. Na druhé straně neuspěl z úhlu střídající Lafata a nerozšířil tak sbírku pěti gólů, kterými v prvním zápase výrazně přispěl k vítězství.

Vyčítat něco Lafatovi? Ne. Spíše nové posile Nešporovi. "Při veškerém respektu k soupeři byl oproti domácímu zápasu největší rozdíl v naší efektivitě," poznamenal kouč.

Kouč nyní s asistenty vyrazí o pár set kilometrů dál - budou sledovat odvetu Ventspils - Malmö. K postupu do základní části LM, v níž se naposledy představili v roce 2005, potřebují Letenští zvládnout vedle třetího ještě čtvrté předkolo.

Odveta 2. předkola fotbalové Ligy mistrů

Levadia Tallinn - Sparta Praha 1:1 (0:1)
Branky: 68. Teever - 38. Mareček. Rozhodčí: Damato - Manganelli, Preti (všichni It.). ŽK: Vácha (Sparta). Diváci: 2000. První zápas: 0:7, postoupila Sparta.
Levadia: Pikker - Podholjuzin, Artjunin, Tipurič, Pikk - Raudsepp, Antonov (84. Kaljumäe), Penič (82. Marin), Subbotin - Ivanov (61. Al Husianí), Teever. Trenér: Kristal.
Sparta: Štěch - Kadeřábek, Brabec, Kováč, Hybš - Mareček, Vácha, Dočkal (78. Lafata) - Konaté, Breznaník (76. Přikryl) - Nešpor (84. Holek). Trenér: Lavička.