„Ale derby je vždycky nevyzpytatelné," pravil Lavička, jenž si v sobotu večer stoupne na dno vyprodané arény na Letné. „Potěšilo mě, jak rychle byly lístky pryč," dodal.

Patříte k těm, kteří si myslí, že derby nemá favorita?

Derby je zvláštní zápas, ve kterém se stírají všechny prognózy. Půjdeme do něj s respektem k soupeři, který si to historicky zaslouží, ale zároveň nezapomeneme, že tohle utkání je pro nás hodně důležité. Minimálně z hlediska dalšího vývoje ligy.

Jak to vypadá s marody Bičíkem, Kadeřábkem a Shalou?

Všichni intenzivně pracují na tom, aby byli fit už na Slavii. Uvidíme, jak se bude situace kolem nich vyvíjet.

A konkrétně pravý obránce Kadeřábek? Než se zranil, patřil ke klíčovým hráčům Sparty i reprezentace.

Pavlovo zařazení do sestavy pro derby vidím zhruba na 50 procent. Prvořadé je, aby byl hráč zdravý. Pro nás je pozitivní, že se na Pavlově místě dobře adaptoval Lukáš Mareček: jeho poslední výkony byly dobré a týmu pomohl. Pokud on a lékaři řeknou, že je připraven, bude hrát.

V čem se skrývá největší nebezpečí Slavie?

Známe ho z posledních zápasů, důkladně jsme si je prohlédli. Slávisté dokáží rychle přejít do protiútoku, mají rychlé hráče na stranách, zkušené borce v obraně a vpředu důrazného kanonýra Škodu.

V derby jim ale bude chybět exsparťanský obránce Deli, který nemůže hrát kvůli dohodě obou klubů. Co vy na to?

Simon je pro Slavii důležitý, jeho absence může být znát. Ale s největší pravděpodobností se slávistům uzdraví Latka, což je za Deliho vyvážená náhrada.

A ještě osobní otázka, trenére: ztrácíte pět bodů na Plzeň, a pokud v derby zakopnete, může být ještě hůř. Vzpomínáte si na rok 2008, kdy jste musel po derby odejít?

Samozřejmě si na to vzpomínám, ale to je historie. Nechme to být, teď máme před sebou jiný zápas.

Wi-Fi na LetnéSobotní derby Sparta vs. Slavia přepíše historii českého fotbalu: pražská Letná se stane prvním ligovým stadionem, který je kompletně pokrytý Wi-Fi signálem. Při prvním přihlášení zadáte svoje telefonní číslo, přijde vám čtyřmístný kód a můžete surfovat.

„Zařadili jsme se mezi nejmodernější kluby Evropy i třeba Brazílie, kde s Wi-Fi pro fanoušky začali během loňského mistrovství světa," řekl sparťanský mluvčí Ondřej Kasík. „Samozřejmě nechceme, aby diváci místo fotbalu sledovali jen svoje telefony, ale doba jde dopředu, takže třeba můžete sdílet zážitky z vyprodaného derby s těmi, kteří se k lístkům nedostali."

Čtěte také: Trable Slavie před derby. Beránek: Musíme hrát v sestavě, která není ideální

Martin Mls