Vstupní partie na Letné rozhodne o tom, zda si Sparta může dělat naději i na postup mezi nejlepších osm. Tak daleko se v Evropské lize ještě nikdy nedostala, pohárové čtvrtfinále si zahrála naposledy před 32 lety ještě v časech zaniklého Poháru UEFA.

Klíčová informace: Sparta ani Lazio v Evropské lize zatím neprohrály. Bookmakeři favorizují slavný klub z Říma, ale ani sparťané nejsou bez šance. Vzpomínáte, jak v předchozím kole nečekaně smetli boháče z Krasnodaru?

„Před každým zápasem se předchozí bilance maže, ale věřte mi, že Lazio bude mít z neporažené Sparty respekt. Může to být důležitý detail," řekl Václav Němeček, jedna z hvězd suverénní Sparty 80. a 90. let minulého století.

Lazio v italské lize tápe, tým bez velkých hvězd je až osmý. V Evropské lize navíc jen jednou udrželo nulu, přes propustnou obranu může vést cesta.

Sparta - Lazio Řím.

Kliknutím na obrázek ho zvětšíte.

Sparťany čeká ostrý test. Na jaře nezvládli jen čtvrtfinále národního poháru v Liberci, jinak pokaždé vyhráli. Proti Laziu mohou znovu ukázat, že se rodí nová silná Sparta. Sparta, která dokáže překonat trauma z osudových zápasů, které v posledních letech nezvládala.

Jak se vyrovnat s tlakem našlapaného stadionu? S tíží velkého mače, na který drtivá většina ligových fotbalistů nikdy v kariéře nedosáhne? S vidinou slušné prémie 27 milionů korun za postup?

Odpověď nemusíte dlouho hledat: sparťané potřebují ukočírovat vlastní hlavu. „Psychika je možná úplně nejdůležitější," souhlasí Němeček. „Když funguje hlava, fungují i nohy. Těžko vás pak někdo zastaví," dodal.

Řízené mentální tréninky se na Spartě nedělají, klub nechává spolupráci s psychologem na libovůli hráčů. „Nebudu je jmenovat, ale někteří za experty chodí," prozradil sparťanský mluvčí Ondřej Kasík. I tohle může být detail, který Spartu postrčí na pouti do fotbalového nebe.

Na fotbal vyrazí stovky policistůVelkou událostí pro příznivce kopané bude čtvrteční utkání osmifinále Evropské ligy, kdy pražská Sparta hostí celek S.S. Lazio Řím. Významnou událostí je i pro policisty. V souvislosti s fotbalovým utkáním, které začne ve 21.05 hodin (přičemž letenský stadion se pro fanoušky otevírá od 19.30 hodin), chystají bezpečností opatření, do kterého se zapojí několik stovek policistů různých specializací.

Podílet se na něm budou příslušníci pořádkové, kriminální, dopravní i cizinecké služby, antikonfliktního týmu a speciální pořádkové jednotky, připomněl ve středu Jan Daněk z ředitelství pražské policie. Již tradičně budou při dohledu nad silničním provozem a veřejným pořádkem pomáhat také desítky strážníků. 
„Nutno zmínit, že parkovací kapacity kolem stadionu na Letné jsou omezené," připojil Daněk obvyklé upozornění.

Policisté se proto obracejí na návštěvníky utkání s prosbou, aby nechali auta doma a v co největší míře využili městskou hromadnou dopravu. „Před začátkem utkání a po jeho skončení se budou v okolí s velkou pravděpodobností tvořit kolony, které budou na místě usměrňovat policisté z oddělení řízení dopravy," varoval Daněk i motoristy, kteří se na fotbal nechystají.

Čtěte také: Jak na Lazio? Jako proti Krasnodaru, má jasno trenér Sparty Ščasný

Martin Mls