Šilhavý naposledy působil v Jablonci, kde byl v prosinci odvolán kvůli nepovedenému podzimu. Předtím s Libercem získal mistrovský titul a postoupil do vyřazovací fáze Evropské ligy, trénoval také České Budějovice, Kladno a Plzeň.

"Jsem rád, že znovu mohu naskočit do ligového kolotoče tady u nás, i když jsem měl nějaké nabídky i do zahraničí. Nicméně když se posléze ozvalo vedení Dukly, tak jsme se velice rychle domluvili," řekl na dnešní tiskové konferenci Šilhavý.

Jeho asistenty budou Jiří Chytrý a Milan Veselý, kteří s ním byli také v Jablonci a Liberci. Trenérský tým doplní Jaroslav Hynek z výběru Dukly do 19 let.

Kozlovy úspěchy

Kozel vedl dejvické mužstvo šest a půl roku a před sezonou 2011/12 s ním postoupil do nejvyšší soutěže. Dukla mezi elitou třikrát obsadila šesté místo, jednou sedmé a v uplynulém ročníku byla desátá.

"Chceme navázat na práci Luboše Kozla. Výběr trenéra Jardy Šilhavého byl po zralém uvážení a myslíme si, že zase chceme navázat alespoň částečně i na délku spolupráce, kterou jsme měli s Lubošem," uvedl výkonný ředitel Dukly Michal Šrámek.

"Věřím, že se budeme oboustranně doplňovat a pomáhat si, abychom zase získali ten zvýšený kredit, na který jsme dosahovali v prvních letech ligy, ale v tomto roce jsme si ho maličko pokazili. Pevně věřím, že Jarda Šilhavý je člověk, který nás posune ještě výše," přidal Šrámek.

Šilhavému se styl Pražanů z posledních sezon líbil. "Co se týče hry samotné, tak Dukla předváděla velice kvalitní fotbal, dobře se na to koukalo. Herní kvalita byla vynikající, jenom je škoda, že to neproměnili v nějaký výsledek," konstatoval Šilhavý.

Práce s mládeží

Zaujal ho také mládežnický systém Dukly. "Kladou velký důraz na výchovu svých odchovanců. Určitě s nimi budeme komunikovat. Chci navázat na tu práci, a pokud mladí hráči jako (Daniel) Tetour budou k dispozici, tak se určitě budou objevovat na ligové scéně," konstatoval rodák z Plzně.

S Duklou by se rád dostal do evropských pohárů. "Takové společné přání je snažit se uchovat tvář, aby se fotbal líbil. Ale chtěli bychom se dostat do horní poloviny tabulky a atakovat pohárové příčky. Pokusíme se třeba dostat do pohárů, aby Dukla, která v minulosti měla v Evropě velké jméno, se tam zase pomalinku šplhala," dodal bývalý obránce.

Čtěte také: Kapitán Dukly Hanousek odchod trenéra Kozla obrečel: Je jako můj druhý táta