„Naše rozhodnutí je pragmatické. Do divize jdeme zejména proto, že jsme v přeboru zažili po sestupu z divize, vyjma prvního půlroku, tři výborné sezony. Pro další úspěšnou sezonu v přeboru bychom těžko hledali motivaci. Se stejným mužstvem chceme pokračovat i dál. Divize je pro všechny motivace, abychom nestagnovali, což by se v další přeborové sezoně mohlo stát," vysvětluje předseda kopaninského klubu Tomáš Cigánek.

Šíbry řízená džungle?

Důvodů, proč od postupu Aritmy v roce 2012 nikdo z Pražanů do divize nechtěl, může být několik. Na řadu zápasů v přeboru dojedou hráči autem za pár minut nebo to mají pár stanic tramvají, v divizi je to samozřejmě jiné.

Zmiňovaná Aritma v divizní skupině A cestuje například až do Třeboně, Jindřichova Hradce, Českého Krumlova, Karlových Varů… S razantním navýšením nákladů na dopravu jde ruku v ruce i více prostředků na kvalitnější hráče, byť na Kopanině chtějí hrát se stejným týmem, který dvakrát za sebou kraloval Praze. No a v neposlední řadě je v zákulisí divize často označována jako šíbry řízená džungle.

Razantní změny se nechystají

„Divize je soutěž proslulá nekalými praktikami, často jedete na zápas a už předem víte díky přidělenému rozhodčímu, že nemáte šanci. V takových zápasech se pak rozbije video a není z něj záznam, i to jsme několikrát se Zličínem zažili.

Zpětně se tomu člověk musí smát, i když je to spíše k pláči. Obdivuji některé sudí, že jsou schopni se pak s úsměvem vrátit ke svým rodinám a žít souběžně takto bezpáteřní profesní život," říká Richard Valoušek, obránce klubu FC Zličín, který na úvod sezony protestně právě kvůli takovým praktikám odmítl nastoupit k zápasu… Ale zpátky ke Kopanině. Razantní změny v kádru šéf nechystá.

Nový trenér

„Máme zájem, aby zůstali všichni kluci, kteří vybojovali tenhle druhý přeborový titul. Tým se tvořil čtyři roky, je silný a zdravý. Každý odchod, i kluků, kteří tolik nehráli, by byl nepříjemností.

Někteří sice nepřinášejí až takovou fotbalovou kvalitu, ale mají zase jiné věci, které jsou v kolektivu důležité. Chceme, aby si divizi zahráli všichni, kteří si ji vybojovali," říká a k největší hvězdě týmu, Tomáši Pešírovi, dodává: „U Tomáše je limitem hlavně jeho zdravotní stav. Rádi bychom, aby zůstal. Uvidíme, jak na tom bude."

Změna bude určitě jedna, a to výrazná. Novým trenérem bude Miroslav Vašut, který v uplynulé sezoně vedl Zbraslav. „Od nového trenéra jsme chtěli dobrý charakter a trenérskou zkušenost. Jeho fotbalový životopis a výsledky vypovídají o tom, že předpoklady pro spolupráci má velmi dobré," chválí jej Tomáš Cigánek.

Čtěte také: Hašek a jeho Žižkov se těší na druhou ligu