Skvělé tažení Evropskou ligou, titul, vítězství v domácím poháru i Československém Superpoháru a jako sladká třešnička postup do Ligy mistrů. Na co Slavia v posledních měsících sáhla, to se proměnilo ve zlato. V případě posledního bodu doslova, půlmiliardový poklad v Edenu udělal (udělá) jistě radost.

Pod vším je podepsán Trpišovský. Po včerejšku si možná opět na Spartě drbali hlavy, proč před dvěma lety progresivního kouče nepřivedli a místo toho vsadili na cestu s neprověřeným italským trenérem.

Z Měcholup na vrchol

Zpět ke Slavii. Její šéf Jaroslav Tvrdík se nebál a angažoval muže, jenž má stejné iniciály. A teď si oba skládají komplimenty. „Je neuvěřitelné, co tu Jarda Tvrdík za tři roky dokázal. Nemělo by se zapomínat, kdo s panem Šimáněm klub zachránil a kdy cesta Slavie začala.“

Trpišovský i po velkém postupu přes Kluž zůstal skromný a nechtěl se vyhřívat na vrcholu slávy sám. „Abyste se dostali do pozice jako já, musíte mít obrovské štěstí na lidi, realizační tým, Honzu Nezmara, Slavii… Kdybych je neměl, neseděl bych tady,“ uvedl. „Když dostanete šanci, musíte ji prostě využít,“ podotkl.

Lionel Messi se podílel gólem na vítězství Barcelony nad Mochengladbachem jedním gólem_
Jízdní řád Slavie v Lize mistrů. Kdy Eden přivítá Barcelonu, Dortmund a Inter?

Třiačtyřicetiletý kouč tu svou přetavil v úspěch dokonale a přes Žižkov a Liberec došel do Edenu. Během pár roků se vypracoval v české trenérské eso. „Před šesti lety jsem byl ve třetí lize s Měcholupy. Nevím, jestli je tohle všechno vůbec pravda,“ vyprávěl.

Jeho síla? Herně dokáže připravit mužstvo jako málokdo, na každého soupeře je dokonale nachystaný. Sestavu umí namíchat přesně, jak je potřeba. A pracuje takřka nonstop.

Další výhoda? K dispozici má dvacet hladových vlků, kteří by mohli hrát pravidelně. Na hřišti jich ale tolik být nemůže, přesto prakticky žádné problémy či stížnosti navenek neprosakují (jen Baluta si v poslední době trochu dupnul). 

Svým mužům navíc bezmezně věří, což dokázal na příkladech Hovorky, Koláře, Coufala a dalších. Díky němu se má o koho opřít i reprezentace.

Budoucnost ve Slavii

Na Slavii zatím i jeho zásluhou přilétají nabídky na hlavní tahouny. Africké opory z obrany jsou pryč. Velký sen o zahraničním angažmá si splnil Zmrhal, přidá se Král, Součka láká více klubů… Nepřijde na řadu i trenér? V Lize mistrů si může udělat další reklamu. Pokud ale po něm nikdo nesáhne, Slavia má o slunnou budoucnost, zdá se, postaráno.

„Pro mě je už úspěch , že jsem tu vydržel rok a tři čtvrtě. Dosáhli jsme spousty skvělých výsledků, Liga mistrů je další z řady. Chápu ale, že pro fanoušky to je něco obrovského. Atmosféra, co tu panovala, byla fantastická,“ prohlásil Trpišovský.

Teď je před ním další „milionářská“ výzva. Popasovat se s největšími hvězdami. A pište si: On něco vymyslí.

Odvetné utkání 4. předkola fotbalové Ligy mistrů: Slavia Praha - CFR Kluž
Týmy z jiného světa. Snad je potrápíme, věří po losu slávisté