„Aldo, je Slavia dobrá adresa?"

„Víc než dobrá. Neváhej, Gino."

Dobrá adresa se během půl roku pro Van Kessela změnila v peklo. Z posily za rekordních 35 milionů korun se stal Pan Nechtěný.

Čtěte také: Překvapivá nabídka Slavie? Tecl: Byl bych hloupý, kdybych ji nevyužil

O víkendu se naplnila jedna z nejžhavějších spekulací české fotbalové zimy: Slavia se chce 23letého útočníka zbavit. Včera s týmem neodletěl na soustředění do Španělska, zůstal v mrazivé Praze a hledá se pro něj hostování či přestup.

Zatímco slávistický záložník Josef Hušbauer se v pátek podruhé stal pyšným tátou, jeho spoluhráč Van Kessel smutní. Ještě ve čtvrtek přitom z „GVK" mluvil optimismus. Trefil se v přípravě proti Ružomberoku a hroznu reportérů diktoval: „Chci se ve Slavii porvat o základní sestavu."

Teď už se musí rozhlížet po nové adrese, fotbalové jaro se rychle blíží. Kam půjde? V příštích dnech by se to mělo vyřešit, mluví se o zájemcích z Polska.

Nevděčná role

Van Kessel není prvním ani posledním případem drahé posily, která během pár měsíců zhasla.

Sparta se před 20 lety spálila se slovenským útočníkem Némethem, slávistům po revoluci nevyšla sázka na ohnivého Jugoslávce Biniče či upovídaného kanonýra Švancaru…

Scénáře se hodně podobají: šok fotbalového národa z přestupové částky, velkolepý podpis smlouvy.

Pak silná slova, úsměvy, rozpaky, uvadající naděje a hořký rozchod.

Být mimořádně drahou posilou je nevděčná role, nároky okolí se stupňují. Dokonale to zná třeba hvězdný záložník Gareth Bale, jenž v létě 2013 přišel do Realu Madrid za tehdy rekordních 100 milionů eur. Jakmile se mu nedaří, snáší se na něj hněv fanoušků. Jednou jim tak tak pláchnul ve svém nablýskaném bentley.

Čtěte také: Konec miliardového hýření. Čína povolí klubům jen tři cizince a zavede stropy

Chybný přístup

I Van Kessel hrál s přestupovou cifrou napsanou na čele. České kluby obvykle nedají za hráče víc než 20 milionů, ale Slavia se s čínskými majiteli nerozpakuje přitlačit.

Do Slavie přišel jako nejlepší střelec slovenské ligy, jenže v Edenu se od začátku trápil. Přitom nepotřeboval aklimatizaci, díky štaci v Trenčíně se mu lépe přepínalo do češtiny.

Čtyři góly za celý podzim? Zoufale málo. Vyčítali mu lážo plážo styl, moc se nenamáhal vracet do obrany. Chybný přestup? Ano. „Navíc neobejde ani popelnici," psalo se na diskuzním fóru.

Brzy se začalo tušit, že se s Van Kesselem nezopakuje příběh Štěpána Vachouška: šikovného záložníka Slavia v roce 2002 koupila z Teplic za víc než 30 milionů a brzy ho prodala zhruba o 50 milionů dráž do Marseille.

Jak si povede Sýkora?

A Van Kessel? Ze střídačky se (i po odchodu trenéra Dušana Uhrina) přesunul na tribunu a nebyl důvod to měnit, Slavia v lize dvanáctkrát za sebou neprohrála a poskočila na druhé místo. „Nezajímá mě, kolik kdo stál. Jediným kritériem je pro mě výkonnost," pravil trenér Jaroslav Šilhavý.

Van Kesselovi nepomohly ani obří zimní nákupy, Slavia má díky šesti novicům dost alternativ na všechny posty. I na pravé křídlo a hrot útoku, kde se dá reprezentant karibského ostrova Curacao použít.

„Je mi líto, Gino, ale budeš se hlásit v juniorce," řekl mu kouč Jaroslav Šilhavý.

Co uslyší univerzál Jan Sýkora, jehož Slavia v zimě vykoupila z Liberce?

I on stál 35 milionů korun…

Přestupové omylyGino van Kessel (Trenčín - Slavia)
35 milionů korun za náhradníka na půl roku? Nejlepší střelec slovenské ligy v Edenu na podzim zhasl.

Szilárd Németh (Slovan - Bratislava Sparta)
Stál a dopadl úplně stejně jako Van Kessel 20 let po něm. Nechtěný kanonýr stihl jen 8 ligových mačů.

Dragiša Binič (CZ Bělehrad - Slavia)
Psal se rok 1991 a slávistický mecenáš Korbel vytáhl pohádkových 30 milionů. Pointa? Jugoslávský útočník v Praze vymetal diskotéky.

Petr Švancara (Brno - Slavia)
Že radši nezůstal v Brně… Svérázný útočník ve Slavii vysedával na střídačce: „Jsem jako mercedes, který nevyjel z garáže."

Igor Gluščevič (Utrecht - Sparta)
Na Letnou přišel zadarmo, ale byl z něj jen drahý náhradník. Po roce černohorský útočník odešel.

Radim Nečas (Ostrava - Slavia)
V roce 1992 stál 25 milionů, což byl tehdejší přestupový rekord. Ve Slavii hrál dva roky, ale k vysněnému titulu jí nepomohl.