Chaj-nan? To je tak trochu jiná Čína. Subtropický ráj, který turisté milují. Lednové Česko se souká do teplých kabátů, na Chaj-nanu je teď okolo 20 stupňů. Pohádka, viďte?

„No ano, slyšel jsem, že se Chaj-nanu říká čínská Havaj," poznamenal slávistický brankář Přemysl Kovář, jenž s parťáky zítra v půl druhé odpoledne sedne do letadla směr Šanghaj.

„Když jsme se v pondělí sešli na začátku přípravy, vtipkovali jsme, že během dovolené bylo pět stupňů a sucho, a jen jsme se vrátili do práce, začalo sněžit," culil se obránce Michael Lüftner. „V Číně počasí nebudeme muset řešit. Jediným problémem může být jen vyšší vlhkost."

Zatímco většina českých ligových klubů se v zimě chystá do prověřených destinací v jižní Evropě, Slavia vyrazí za exotikou do země svých majitelů a připíše novou kapitolu do tuzemské fotbalové mytologie.

Slávisty od podzimu 2015 vlastní čínský gigant CEFC, který je na Chaj-nanu největším investorem. I proto Slavii na ostrov pozval sám guvernér Liu Cigui.

Čtěte také: Fotbal už není konzervativní. Letos nabídne vlnu revolucí

Bayern? Jedině Katar

„Jsem děsně zvědavý, ale taky tam nejedeme na dovolenou. Čeká nás 11 dnů dřiny," řekl bek Lüftner, jenž během předchozího angažmá v Teplicích ochutnal „jen" českou zimní klasiku v Chorvatsku či na Kypru. „I vzhledem ke vzdálenosti to pro nás bude velká exotika i dobrá zkušenost," pravil slávistický trenér Jaroslav Šilhavý.

Jeho tým se zastávkou v Šanghaji uletí přes 10 tisíc kilometrů, což v českém měřítku nemá obdoby. Tak daleko se neharcuje ani slavný Bayern Mnichov, který v zimě trénuje v supermoderním centru Aspire ležícím na kraji pouště v katarské metropoli Dauhá.

Fotbalové cesty na Dálný východ nejsou nic nového. Zatímco slávisté jedou do Číny na klasické soustředění (nabírání kondice plus dva zápasy s čínskými týmy), velké fotbalové značky míří v létě do Asie „šířit víru" a dobývat nové trhy.

Čtěte také: Český fotbal? Skaut Slavie Šimůnek: Kvalita schází, musíme hledat v cizině

Do 30 let fotbalovou velmocí

Právě díky dřívějším turné Chelsea či Manchesteru United anglická Premier League posílila pozici nejsledovanější fotbalové ligy planety. „Nevím, jestli je to ideální příprava na sezonu, ale chápu, že je to pro nás ekonomicky důležité," říkal před čtyřmi lety David Moyes, tehdejší trenér Manchesteru United.

Tenkrát byla Čína spícím obrem, který byl zbytku fotbalové planety k smíchu, zato teď…

Strana a vláda rozhodla: Do 30 let se staneme fotbalovou velmocí!

Je to možné? Proč ne, v Číně je peněz dost.

Argentinský útočník Carlos Tévez minulý týden podepsal luxusní smlouvu v Šanghaji: coby nový nejlépe placený fotbalista na světě si vydělá miliardu korun ročně.

Ronaldo: Ne, díky

Belgický záložník Axel Witsel dostal snovou nabídku od Juventusu Turín, jenže i on si místo prestižní adresy vybral Čínu. V Tchien-ťinu ho bude trénovat někdejší skvělý obránce Fabio Cannavaro, jehož před 11 lety vyhlásili nejlepším fotbalistou světa.

Že hladový čínský drak polyká jednu hvězdu za druhou? Kdepak, někteří dokážou odolat. Třeba Cristiano Ronaldo: portugalskému čarodějovi nabízel nejmenovaný klub čtyřnásobek toho, co teď vydělává v Realu Madrid, on ale s díky odmítl. „Peníze nejsou všechno," vzkázal Ronaldův agent Jorge Mendes přes italskou televizi Sky Sports.

Takže jaká je fotbalová Čína, model 2017? Slávisté budou brzy vyprávět.