„Prohrát takové utkání v 90. minutě je k naštvání. Potřebovali jsme zklidnit hru a udělat si standardku, tedy hrát daleko od branky. Bodík byl fakt na dosah, je to velká ztráta,“ litoval domácí lodivod Kamil Tobiáš.

Sparta vyhrála na jaře první zápas venku a chytila se proti Příbrami, která však neodehrála špatný zápas.

Zápas ale v dešti po smutné vzpomínkce na Františka Rajtorala zahájili lépe Pražané. Skvělý byl zejména Rumun Vatajelu, který větral obranu a už ve 4. minutě parádním centrem posadil první gól zápasu na hlavu Šuralovi. Po jeho dalším bochánku mohl zvýšit Konaté, ovšem minul. Drákulka s rychlýma nohama to zkoušel i sám, ale těsně netrefil.

Domácí hru postupně srovnávali. Dvakrát se marně dožadovali pokutového kopu (po teatrálním pádu Bazala marně, ruka Kadlece se pískat dala), ale nakonec se přece jen dočkali.

Už v nastaveném čase si sparťan Vácha vzpomněl na některé své kiksy minulosti, neuvěřitelně přesně nahrál do běhu domácímu Rezkovi a ten jen přehodil vyběhnuvšího Bičíka – 1:1.

„Šel jsem tam o krok dřív a vyšlo to,“ usmíval se domácí veterán, který má v posledních týdnech výtečnou formu.
Naopak sparťané museli Váchu podle slov kouče Petra Rady trochu uklidňovat, aby se dostal zpět do pohody.

Jenže ve druhé půlce pokračoval úplně vyrovnaný zápas, už bez větších šancí. Sparta ale postupně přidávala a závěr patřil jí. V nastaveném čase opět utekl po křídle nejlepší hráč utkání Bogdan Vatajelu a parádně naservíroval míč volnému Šuralovi – 1:2.

„Byly to nervy, zavařili jsme si to sami lacinou brankou. Ale s přibývajícím časem jsme Příbram zatlačili a toho si cením. A ještě jsme rozhodli po krásné akci,“ lebedil si trenér Sparty Petr Rada, který ještě na podzim Spartu vedl.

I tentokrát nechal svoje velké emoce proudit naplno a rozhodčí po velké oslavě rozhodující branky nechal zápas dodívat na tribuně. „Byl jsem sice vykázaný, ale radost byla spontánní, to musí každý pochopit,“ usmál se Rada.

A pochválil i zmíněného Rumuna Vatajelua. „Vlastně ho neznal nikdo kromě sportovního ředitele (Tomáše Požára), ale pak omarodil Venca Kadlec, tak jsme ho postavili a vyplatilo se nám to. Hrál zase výborně,“ dodal Petra Rada.

Příbram – Sparta 1:2 (1:1). 

Branky: 45. Rezek – 4. a 91. Šural. Rozhodčí: Proske.

Příbram: Hruška – Kvída, Jiránek, Chaluš, Divíšek – Trapp, Suchan – Bazal, T. Pilík, Rezek – Linhart.

Sparta: Bičík – Karavajev, M. Holek, Mareček, Michal Kadlec – Sáček, Vácha – Konaté, Lafata, Vatajelu – J. Šural.

Sparta (v bílém) vyhrála v Příbrami gólem Šurala v poslední minutě. Vlevo KonatéZdroj: Jan Vostrý

Konaté v akci. Foto: Jan Vostrý