Oproti prvnímu duelu, v němž Sparta pod Zdeňkem Ščasným prohrála 0:3, na Southampton tentokrát Holoubkovi svěřenci podobně jako v ostatních zápasech ve skupině vyzráli disciplinovaným taktickým výkonem. "Velice dobře jsme se na způsob hry Southamptonu připravili. I když to možná bylo hodně defenzivní," zhodnotil postupové vítězství Holoubek.

O výsledku zápasu rozhodl gól obránce Costy po standardní situaci v úvodu. "Byla to ta standardka, o které jsme mluvili na tiskové konferenci. Vyšlo to fantasticky, jsem za to šťastný," řekl Holoubek.

"Ale po úvodním zápase se Southamptonem jsem nevěřil, že ze skupiny postoupíme," přiznal. "Jenže po Interu Milán a Hapoelu Beer Ševa jsme najednou získali body. A dneska jsem u kluků viděl, že chtějí vyhrát nebo alespoň remizovat a postoupit," dodal sparťanský trenér.

Zdroj: Youtube

Základem poctivá defenziva

Při neúspěchu v Southamptonu ještě Spartu vedl Zdeněk Ščasný, kterého šestatřicetiletý kouč následně vystřídal. "Změnil se trenér," odpověděl Holoubek na otázku, jak si vysvětluje, že po prvotní porážce začala Sparta sbírat body.

"Zapracovali jsme na defenzivní taktice. Věděli jsme, že máme málo zdravých hráčů, odrazili jsme se od základů, od obrany. Víme, že dopředu nám to tolik nejde, ale dozadu podáváme kvalitní výkony," líčil, co přineslo Spartě pohárový postup. A Holoubkovi bouřlivé ovace sparťanských příznivců.

"Jsou to příjemné pocity, asi by to bavilo každého. Ale uvědomuji si, že všechna tahle sláva je vrtkavá," řekl Holoubek, který si však vítězství vychutnal bujarou oslavou. "Byl to poslední domácí zápas ve skupině, tak jsem si to šel s fanoušky užít. Ale umím za to vzít ještě víc," dodal s úsměvem.

Evropská liga: Sparta - SouthamptonZdroj: DENÍK/Divíšek Martin

Cenné zkušenosti

Čtyřzápasová jízda Evropskou ligou bez porážky byla pro Holoubka také trenérskou školou. "Po Interu jsem byl vykulený, ale postupem času si člověk víc věří. Stává se pevnější v kramflecích. A na hráče se to přenáší. Zkušenosti sbírám a jsem za to rád," uvedl.

"Teď si to samozřejmě užívám, ale jsem realista. Tuhle laťku je složité udržet," dodal Holoubek.

TAKÉ ČTĚTE: Euforie na Letné. Sparta porazila i Southampton a má jistý postup!

Spartu formálně povede Svoboda

Praha - Spartu ve zbývající části podzimní části sezony povede jako hlavní trenér dosavadní asistent Zdeněk Svoboda. Formálně si vymění roli s Davidem Holoubkem, který tým na konci září převzal po odchodu Zdeňka Ščasného a postoupil s ním do vyřazovací části Evropské ligy.

"Je to legislativní záležitost, tým musí převzít někdo jiný," řekl Holoubek, který nemá potřebnou licenci. "Ale nepředpokládám, že by se něco měnilo z hlediska vedení týmu, tréninku a koučinku při zápasech. Do toho si mluvit nenechám. Navíc v Evropské lize tým můžu vést," přidal s úsměvem.

Šestatřicetiletý Holoubek vedl Spartu ve čtyřech zápasech Evropské ligy a všechny vyhrál, když si mimo jiné v premiéře mezi dospělými připsal vítězství 3:1 nad Interem Milán. Po dnešní výhře 1:0 nad Southamptonem si letenský celek kolo před koncem zajistil první místo ve skupině a postup do jarního play off.

V české lize má Sparta pod Holoubkovým vedením bilanci tři výhry, dvě remízy, jedna prohra a v tabulce jí patří páté místo se sedmibodovým odstupem za vedoucí Plzní. Bývalý hráč letenského celku Svoboda povede Spartu ve zbývajících ligových duelech s Hradcem Králové a Teplicemi a v Evropské lize proti Interu.