„Dozvěděl jsem se to až před posledním zápasem v Tachově a pochopitelně jsem rád. Spousta klubů bere jen sportovní hledisko, ale na vyšší soutěž musíte jít připraveni i co se týče dalších věcí kolem zázemí a stadionu," říká Hašek, podle něhož Viktorka zázemí má výborné a dokonce se na jejím stadionu nově pokládal trávník.

Ještě loni pomáhal původem kladenský trenér v Motorletu s mládeží, ale pak dorazily dvě nabídky. První z Táborska ještě odmítl, druhou ze Žižkova už nikoliv. Bylo to po desátém kole ČFL, kdy vedení Viktorky odvolalo Romana Veselého. „Pro mě byla prioritou mládež na Motorletu a ten mě nechtěl do Táborska pustit. A já bez domluvy odejít nechtěl. Pak se ale ozval Žižkov a tam už k domluvě došlo," vysvětluje svůj návrat do dospělého fotbalu.

Žižkov prožíval složitou situaci. V létě 2015 téměř zmizel z fotbalové mapy, odešel skvělý kouč Trpišovský, skoro všichni hráči, nebyly peníze. Bratr Žižka shlížel z Vítkova s velkou nedůvěrou v zářivé zítřky. Jenže klubu se ujali Jiří Rýva s Michalem Dymlem a bleskově ho dali dohromady, i když se zpočátku výsledkově nedařilo.

„Přešlo tam hodně kluků ze Střížkova, což byla kvalita, jenže tam byl nějaký tréninkový výpadek a vše si nestihlo sednout. My navíc prohráli hned první domácí zápas se Štěchovicemi, to bylo hodně nepříjemné. Pak ještě v Chrudimi, ale následně jsme udělali šňůru a po podzimu už jsme ztráceli na první místo jen deset bodů," vypráví Hašek s tím, že musel udělat i tvrdší zásahy v sestavě, ze které brzy zmizeli ex-kolínský kanonýr Štoček a původem velvarský Mareš.

„Člověk něčemu věří a ví, že jeho práce není nahodilost. A když se někde dělá ve slušné kvalitě, musí se to projevit," je přesvědčen kouč, který se svým týmem prožil i příjemnou jarní část, která ale původně happy end postrádala. Viktorka totiž tři kola před koncem prohrála v Zápech a postup už neměla ve svých rukou. „Na naší prohře se podílelo víc aspektů a tím hlavním bylo opravdu malé zápské hřiště. Nicméně snižovat kvalitu soupeře tím nehodlám, hrál agresivně, bojoval. My také, ale divácky nehezký zápas plný karet jsme nezvládli," mrzí ho ještě teď.

Jenže během pár dnů byl smutek pryč a Žižkov se radoval. Mimochodem v posledním zápase v Tachově se Hašek odhodlal k velké zajímavosti – naráz vystřídal pět hráčů! „Měl jsem v ně důvěru, bylo to střídání do kvality. A ukázali to," usmívá se a těší ho hlavně to, že v soutěži jeho mužstvo nastřílelo nejvíc branek (87) a nejméně dostalo (32). „Souvisí to s plánem, že budeme hrát atraktivní fotbal. To se dařilo a bylo to vidět na návštěvách. Nejdřív chodilo tři sta lidí, pak už tisíc a na Chrudim dorazilo patnáct stovek."

Osa týmu by měla zůstat, přijde zajímavý kanonýr z Převýšova Urbanec (loni 15 branek). Žižkovští ale počítají, že některé tváře mužstvo opustí.

„O některé bude zájem, pro jiné zase asi bude druhá liga moc. Každopádně u Žižkova se mi líbí, že bere takové hráče, na jaké má, vedení nehodlá nikomu platit nesmyslné částky. Teď bude důležité, jak poskládáme tým, čili žádný odpočinek ani dovolená nehrozí. Jsem rád, že náš sportovní ředitel Michal Dyml se s každým domluví rozumně a musím říci, že volného pohybu hráčů jsme vůbec nevyužili, touhle cestou jsme jít nechtěli," tvrdí.

Každopádně loď Viktorky se vydala správným směrem. Koneckonců lodí vyrazili i fanoušci na zápas do Štěchovic, to byla ohromná akce. A ukázala pohodu, jaká aktuálně pod vysílačem panuje. Teď jen dobře se připravit na FNL.

„Nebudeme pochopitelně vykřikovat, že jdeme na postup. Ale ustrašení nováčkové také nebudeme. Týmy jako Ostrava nebo Olomouc jsou zárukou, že soutěž bude kvalitní, pro mě to bude navíc první sezona ve druhé lize. Moc se na ni těším," dodal Zdeněk Hašek.