Políbil snubní prsten, zatnul dlaň v pěst a v euforii vyskočil do vzduchu, jako by se chtěl rozletět až do fotbalového nebe.

Hlasatel zakřičel: „David…" A z tribun přiletěla blesková odpověď: „Lafata!"

Sparťanský kapitán v sobotu nasázel hattrick proti neškodné Příbrami a při výhře 4:0 měnil historii. Proklouzl na třetí místo Klubu ligových kanonýrů, v Česku a Rakousku stihl už 192 gólů.

Kopeckého s Bicanem už nedožene

Pro představu: před Lafatou jsou jen legendární slávisté Pepi Bican (447) a Vlastimil Kopecký (252). „Pánové, tyhle dva už asi nedoženu," culil se sparťanský veterán na reportéry.

Lafata? To není jen záruka gólů, ale i pokory a skromnosti. Nepřekvapilo, když říkal tohle: „Fotbal je kolektivní sport, úspěch týmu je víc."

Pětkrát byl králem ligových střelců a žebříček kanonýrů vede i po víkendu, ale velké trofeje mu chybí: se Spartou předloni vyhrál double a během intermezza v Austrii Vídeň dobyl rakouský pohár.

Nejlepší čeští fotbaloví kanonýřiZdroj: DENÍK

Na gól mu stačí 96 minut

Odmala si svoje góly pečlivě zapisoval do notýsků a školních sešitů, ale že v historickém žebříčku přeskočil plzeňskou ikonu Antonína Hájka, to se dozvěděl až od novinářů po představení s Příbramí. „Je to příjemné, ale…" nadechl se.

Lafatův privátní svátek byl malým osvěžením sparťanské mizérie. Kdysi nablýskaná fotbalová značka je teď zašedlá, v lize je Sparta přikovaná na páté místo.

A Lafata? Ač v pětatřiceti správně tuší, že Bicana ani Kopeckého už asi nedožene, magická kóta 200 je pro něj reálná. V Evropské lize je z něj náhradník, ale doma pořád válí: v lize mu na gól průměrně stačí 96 minut, což je luxusní číslo.